Novemberben találkozik Trump és Erdogan

2019.10.07. 06:33

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon beszélt vasárnap este amerikai hivatali kollégájával, Donald Trumppal az Eufrátesztől keletre létrehozandó szíriai biztonsági övezetről, és megállapodtak abban, hogy novemberben Washingtonban találkoznak - közölte az ankarai elnöki hivatal.

A beszélgetés közvetlen előzménye, hogy Erdogan fenyegetően bejelentette: országa bármely pillanatban katonai beavatkozást hajthat végre Szíria északkeleti részén, az Egyesült Államok által támogatott kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen, mert saját biztonsága érdekében erre kényszerül. Így a háború elől elmenekült szíriaiak is hamarosan hazatérhetnek - tette hozzá a török elnök. Majd a TASZSZ hírügynökség jelentette, hogy Törökország csapatokat és fegyvereket vont össze a Szíriával szomszédos határra.

Recep Tayyip Erdogan és Donald Trump - korábbi felvételForrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Turkish Presidency/Murat Cetin

Erdogan korábban többször figyelmeztette Washingtont, hogy ha szeptember végéig nem alakítják ki együtt a biztonsági zónát, akkor Törökország kénytelen lesz saját katonai terveit végrehajtani.
Egy lapjelentés szerint az Egyesült Államok és Törökország augusztusban állapodott abban, hogy biztonsági övezetet alakítanak ki a szíriai-török határon Rász el-Ajn és Tell-Abjad városok között. A területen feltehetően amerikai-török erők járőröznek majd, mert a szír-török határ északkeleti szakasza mentén már a megállapodás óta közös légi- és szárazföldi járőrözést folytatnak. Ankarai elképzelés szerint mintegy kétmillió, Törökországban élő szíriai menekült telepedhetne le a zónában.

A kurd erők az amerikai hadsereggel egyeztetve megkezdték a terület elhagyását, de Ankara szerint az övezet kialakítása lassan halad az Egyesült Államok hibájából.

Erdogan a vasárnap esti beszélgetésben elmondta Trumpnak, hogy csalódott Washington időhúzása miatt - olvasható az elnöki hivatal közleményében. A washingtoni találkozót Trump kezdeményezte - tették hozzá.

A Fehér Ház egyelőre nem erősített meg semmit a beszélgetéssel kapcsolatban.