A török haderő további csapatokat küld a szíriai határon állomásozó egységekhez a szíriai kurd fegyveres koalíció ellen indítandó beavatkozás előtt - jelentette hétfő este az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a szállítmány harckocsikból, páncélautókból és katonai személyzetből áll. Az Anadolu azt írta, hogy egy kommandósokat szállító, 80 páncélautóból álló konvoj már elérte a dél-törökországi Hatay tartományt, és halad tovább a délkelet-törökországi, Szíriával határos Sanliurfa tartományba. A hírügynökség arról is beszámolt, hogy ezen felül Hatayból 10 harckocsiszállító kamion is útnak indult a délkeleti tartományokba.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton jelentette be, hogy országa nem vár tovább a Washingtonnal közösen kialakítandó északkelet-szíriai biztonsági övezetre, saját hadműveletet indít a határ túloldalán az Egyesült Államok által támogatott kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen, amelynek a gerincét Ankara szerint egy nemzetbiztonságát veszélyeztető terrorszervezet, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia alkotja.

A Fehér Ház vasárnap este közleményben jelentette be, hogy nem támogatja a várható török hadműveletet Észak-Szíriában és "nem is bonyolódik bele". Az amerikai katonák hétfőn meg is kezdték a kivonulást Szíria északkeleti vidékeiről.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) hétfőn közleményben erősítette meg, hogy az Egyesült Államok nem helyesli Törökország várható offenzíváját, és az amerikai hadsereg semmiféle módon nem támogatja azt.

A küszöbön álló török hadművelet miatt az Európai Unió, ezen belül külön Németország és Franciaország, valamint Irán is kifejezte aggodalmát. Oroszország abbéli reményének adott hangot, hogy Törökország tiszteletben tartja Szíria területi épségét.

Légicsapás

A török légierő csapást mért hétfőn este a szíriai kurd fegyveres koalíciónak, a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) az északkelet-szíriai Haszake tartomány el-Malikíja városában található főhadiszállása ellen - közölte az al-Majadín szíriai televízió.

A szíriai állami televízió szerint ezzel megkezdődött az "agressziónak" minósített török katonai beavatkozás Szíriában. Az értesülés szerint a bombázás a Tell Tavil kerületet érte. Egyelőre nem tudni áldozatokról. Sem török forrásból, sem a nagyobb nyugati hírügynökségek nem erősítették meg az esetleges légicsapás vagy az offenzíva hírét.
A dpa német hírügynökség korábban azt jelentette, hogy az amerikai hadsereg intézkedéseket foganatosított a török légierő északkelet-szíriai tevékenységének korlátozására.