Josep Borrell igazgatótanácsi tagságával visszaélve 9000 euró értékben folytatott bennfentes tőzsdei kereskedelmet, derül ki a spanyol tőzsdefelügyelet 2018-as jelentéséből. A politikust a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) jelölte az Európai Unió külügyminiszterének és biztonságpolitikai biztosának - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A spanyol tőzsdefelügyelet (CNMV) 2018 októberében marasztalta el Josep Borrellt, miután kiderült, hogy a spanyol külügyminiszter bennfentes információkkal visszaélve a saját zsebére dolgozott. Borrell néhány évvel ezelőtt 9000 euró értékben kereskedett a zöld energiával foglalkozó Abengoa társaság részvényeivel a madridi értéktőzsdén. A CNMV megállapította, hogy az Európai Unió külügyminiszteri posztjára, valamint biztonságpolitikai biztosnak jelölt szocialista politikus az Abengoa S.A. igazgatótanácsának tagjaként hozzáférhetett az árakat befolyásoló, titkos belső információkhoz.

Josep BorrellForrás: AFP/Anadolu Agency/Burak Akbulut

"Egy vállalat belső információinak személyes, vagy ismerős javára történő felhasználása üzleti korrupciónak számít a társasággal szemben. Ezért Borrellnek távoznia kell" – idézte akkor Pere Aragonèst, a katalán nemzetgyűlés alelnökét a Catalan News hírportál. Ugyanakkor erre nem került sor, sőt: a spanyol szocialista kormány őt jelölte a Ursula von der Leyen leendő bizottságába.

Josep Borrell minden elkövetett, hogy leplezze a tiltott tőzsdei ügyletet, a részvénycsomagot a spanyol szocialista politikus egyik ismerőse vásárolta meg 2015-ben. A spanyol tőzsdefelügyelet 2017 júliusában kezdett vizsgálódni az ügyben, és 2018 októberében hozta nyilvánosságra a Borrellt elmarasztaló jelentését, majd a leendő külügyért 30 ezer eurós bírság megfizetésére kötelezték. A Borrell-ügy újabb csapást jelentett a spanyol kormány számára, amely a 2018. júniusi beiktatása után addigra már két miniszterét kénytelen volt lemondatni.