Ausztriában a diákok több mint egynegyede, Bécsben több mint a fele nem német anyanyelvű, tehát migráns hátterű. Erről számolt be egy hivatalos jelentésre hivatkozva az osztrák sajtó.

Az osztrák külügyminisztérium integrációs jelentése szerint az országban a 2017/18-as tanévben az iskolai tanulók 15,5 százaléka nem osztrák állampolgár volt, vagyis az 1,132 millió diákból 175 ezren más országból származtak. Ezzel együtt megnőtt azoknak a száma, akik nem a németet használják első nyelvként (26 százalék), ők az előző tanévhez képest 0,7 százalékkal voltak többen.

Az Ute Bock Egyesület egyik önkéntese német nyelvet tanít a migránsoknak BécsbenForrás: MTI/EPA/Christian Bruna

A szakértők úgy vélik, hogy a társadalmi integráció szempontjából a nyelvhasználat jelenti a legnagyobb kihívást.

Ausztriában ugyanis - az Európai Unió, illetve az OECD tagországainak átlagához képest - meglepően magas azoknak a tanulóknak a száma, akik otthon nem a német nyelvet használják. 

Bécsben a tanulók több mint fele (52 százalék) úgy kezdte meg az iskolát, hogy nem németül beszélt elsősorban;  emellett Vorarlbergben (26 százalék), Felső-Ausztriában, illetve Salzburgban (22-22 százalék) is magas azoknak a gyerekeknek az aránya, akik családtagjaikkal nem németül beszélnek.

Iskolatípusonként is eltérő lehet, mekkora a nem németül beszélők aránya. Bécsben a speciális iskolákban a diákok 62 százaléka, az általános iskolákban csaknem 59 százaléka nem a németet használja első nyelvként.  Országos szinten ez az arány a speciális iskolákra vonatkozóan átlagosan 38, az általános iskolákban 31 százalék.

A legtöbb külföldi tanuló Németországból (16 százalék) származik, főleg a volt NDK területéről, ők viszont német anyanyelvűek. 

Törökországból (15 százalék), Szerbiából (12 százalék), a többi – ebben a sorrendben Romániából, Szíriából, Bosznia-Hercegovinából és Afganisztánból érkezett Ausztriába. 

Bécs kerületeiben már a 2016/17-es tanévben is megvizsgálták, milyen anyanyelvűek az általános iskolai tanulók.

Kiderült, hogy a diákok közül az V. kerületben (Margareten) beszélnek a legkevesebben németül (12 százalék), míg a török nyelvet a X., illetve a XX. kerületben (Favoriten nevű migránsgettóban, valamint Brigittenau) használják a legtöbben anyanyelvként (26 százalék).