Megszabadítjuk Olaszországot ettől a kormánykoalíciótól – ígérték a választóknak az olasz jobboldali pártok vezetői. Silvio Berlusconi, Matteo Salvini és Giorgia Meloni egy közös nyilatkozatban azt is deklarálták, hogy a soron következő regionális választásokon együttesen fellépve nyújtanak alternatívát a háttéralkuk eredményeként hatalomra jutó bevándorláspárti baloldali kormánnyal szemben.

Miközben a Matteo Renzi korábbi miniszterelnök által megbomlasztott olasz baloldal egyre több fronton esik egymás torkának, a három jobboldali párt minden korábbinál egységesebb fellépést ígért a választóknak, írta a liberális La Repubblica című napilap. Az olasz jobboldal két emblematikus figurája, Silvio Berlusconi exkormányfő, a jobbközép Hajrá, Olaszország! vezetője és Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga első embere, illetve az Olasz Testvérek élén álló Giorgia Meloni csúcstalálkozót tartottak Milánóban,  ahol egy közös nyilatkozatban megfogadták: felszabadítják az olaszokat az állampolgárok megkérdezése nélkül hatalomra jutó baloldali kormánykoalíciótól – írta a Magyar Nemzet.

Umbriában lesz a következő megmérettetés

Közös állásfoglalásukban a három vezető nyomatékosította: az olasz jobbközép egységesen halad a soron következő politikai és választási megméretések felé, szerintük ugyanis egyértelmű, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) jelenlegi koalíciója nem tarthat sokáig.  A jobboldali vezetők a soron következő megméretésekkel nyilvánvalóan a középolasz Umbria régióban október 27-én esedékes regionális választásokra utaltak, amely szerepe felértékelődik annak tekintetében, hogy a háttéralkuk következtében szeptember elején felálló baloldali kormányról először mondhatnak véleményt a választók.

Egyre egységesebb az olasz jobboldalForrás: AFP/Gianni Schicchi

A Giuseppe Conte vezette kormány első tesztjéről sokat elmond, hogy a májusi európai parlamenti választásokon a három jobboldali párt együttesen 51 százalékot ért el Umbriában (amelyből 38 százalékot a Liga egymaga zsebelt be), míg a régió lakosainak mindössze 24 százaléka támogatta a PD-t és csak 15 százaléka az M5S-t. A milánói székhelyű Il Giornale jobboldali napilap azt írta, a három párt vezetője személyesen fog együtt kampányolni Umbriában, és abban is megállapodtak, hogy a Liga által szervezett október 19-i kormányellenes tüntetésen is közösen vonulnak fel a tömeggel Róma utcáin. Az összefogást egyébként a három vezető olyan politikai projektként jellemezte, amely az olaszok többségét képviseli, szemben azzal a koalícióval, amely kizárólag a palotában létezik. 

Noha a politikai paletta jobboldali szárnya papíron korábban is törekedett egységesként fellépni, mindeddig a háttérben zajló hatalmi harc jellemezte a viszonyt az olasz jobboldal évtizedekig meghatározó alakja, Berlusconi és a mindössze néhány év alatt az ország legnépszerűbb pártját maga mögött tudó Salvini között. Berlusconi egyébként még két hete is lefasisztázta a Salvinitől jobbra álló Meloni pártját, mondván: „a Hajrá, Olaszország! a jobbközép szíve", és nem hagyja, hogy mások szélsőséges irányba tolják az olasz jobboldalt. Mostanra azonban láthatóan a három vezető megbékélt azzal, hogy csak összefogva van esélyük a hatalmon lévő baloldal megtörésére.