Százkét emberből mindössze heten maradtak életben, amikor a múlt év januárjában a nyílt óceánon tört össze egy katamarán. A katasztrófát több hiba együttese okozta, ezek egyike szerint a legénység részeg volt - írja az esetről a BBC. 

A 17 méter hosszú katamarán 2018. január 18-án futott ki a Kiribati köztársaság fővárosából, Tarawából. A hajónak másnapra nyoma veszett, de vészjelzést nem adott le.

A kereső csapatok csak január 27-én találtak rá a túlélők egy csoportjára egy mentőcsónakban: heten maradtak életben, öt utas, közöttük egy 14 éves lány, és a legénység két tagja. 

Mint utóbb a tragédiát rekonstruálták, a hajó műszaki állapota katasztrofális volt, szállítmányával, mintegy 30 tonnányi szárított kókuszdióval engedély nélkül futott ki, és már órákkal a kihajózás után kezdett szétesni.  Az utasok és a legénység halálát éhezés, kiszáradás és kihűlés okozta.  Egy nő szülés közben halt meg - írja a lap. 

A vizsgálat megállapította azt is, hogy nem volt elég mentőmellény a hajón, a kapitány nem vette figyelembe az időjárási viszonyokat, ráadásul a legénység nagy része részeg volt.