Közleményt adott ki szerda délután a Fehér Ház, melyben Donald Trump amerikai elnök "rossz ötletnek nevezte" a Szíriában indított török támadást, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok nem támogatja az offenzívát.

Az amerikai elnök felszólította Törökországot, hogy tartsa tiszteletben és óvja meg a vallási kisebbségek tagjait. 
Az Egyesült Államok nem támogatja ezt a támadást, és világossá tette Törökország számára, hogy ez a hadművelet rossz ötlet - fogalmazott az amerikai elnök.

Emlékeztetett arra, hogy Törökország kötelezettséget vállalt a civilek, a vallási kisebbségek, köztük a keresztények védelmére és egyben annak biztosítására, hogy nem alakul ki humanitárius válság. 
Ragaszkodunk hozzá, hogy betartsa e kötelezettségvállalásait  - írta Donald Trump.

A török haderő bombázásának füstje száll szíriai területen, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településéről fényképezve 2019. október 9-énForrás: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

Az Egyesült Államok elnöke vasárnap délután telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, majd vasárnap este a Fehér Ház közleményben tudatta: Törökország nemsokára megindítja régóta tervezett hadműveletét Észak-Szíriában. Az Egyesült Államok fegyveres erői ezt nem támogatják, nem is bonyolódnak bele, és mivel az Iszlám Állam kalifátusát már legyőzték, az Egyesült Államok hadereje a közvetlen térségben többé már nem lesz jelen 

Rand Paul kentuckyi republikánus szenátor arra emlékeztetett, hogy Donald Trump most eleget tesz a 2016-os elnökválasztási kampányban elhangzott ígéretének, miszerint kivonják az amerikai katonákat a háborús konfliktusokból. 

Kedd este a konzervatív Heritage Alapítvány elemzője, James Carafano a Fox televízióban azzal érvelt, hogy az amerikai kormányzatnak több fontos érdeke van a térségben:

  • az Iszlám Állam nevű terrorszervezet úgynevezett "kalifátusa" ne születhessen újjá,
  • ne kerülhessen sor több tömegmészárlásra,
  • ne indulhasson tömeges menekülthullám,
  • valamint, hogy "féken tartsák" Iránt.

Carafano szerint amennyiben Ankara a szíriai hadműveleteket a török kormány által vállalt kötelezettségek tiszteletben tartásával indítja meg, az nem sérti az amerikai érdekeket.