Lövöldözés egy német zsinagógánál, gránátot hajítottak egy zsidó temetőre, több halott

2019.10.09. 13:28

Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában, a helyi rendőrség első adatai szerint többen meghaltak, a Bild című lap szerint tüzet nyitottak egy zsinagógánál, és kézigránátot hajítottak egy zsidó temetőre. Legalább ketten meghaltak. A rendőrség őrizetbe vett egy 27 éves német fiatalembert. Kedden és szerdán tartják a zsidó ünnepet, a jóm-kipúrt.

Egy 27 éves német fiatalember a hallei lövöldöző - jelentette egybehangzóan több hírportál szerda este.

A beszámolók szerint a neonáciként jellemzett Stephan B. a katonai sisakjára szerelt kamerával élőben közvetítette a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr miatt hívőkkel teli hallei zsinagóga elleni támadását.A férfi azonban nem tudott áthatolni a megerősített, biztonsági kapun, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. 

A támadó menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A támadásban ketten haltak meg, két sérültet a helyi klinikán ápolnak, mindketten lőtt sérülésekkel kerültek be. Az egyiküket meg kellett operálni, a másik sérültről nincs információ.

A város vezetése azt kéri az emberektől, hogy zárkózzanak be a lakásukba. Az ügyészség kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a nyomozást.

Korábbi értesülések szerint a támadók legalább ketten voltak, de este már több hírportál is egybehangzóan azt állította, hogy egy német férfi volt a lövöldöző.

A dpa német hírügynökség információ szerint az egyik áldozatot az utcán fekve találták meg 30 méterre a zsinagógától. Az elkövető katonai egyenruhát viselt szemtanúk beszámolója szerint.

Egy másik szemtanú pedig azt mondta, hogy egy férfi sisakban és símaszkban nyitott tüzet rájuk egy kebabosnál. Előtte valamilyen robbanószert dobott feléjük, de az nem okozott károkat. Ő a mosdóban bújt el.

A rendőrök biztonsági okokból lezártak egy iskolát Markranstädtben.

 A német belügyminiszter, Horst Seehofer azt nyilatkozta, hogy antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérre utalnak a lövöldözés körülményei, a cselekményt egy ember követte el.

A politikus este kiadott közleményében megerősítette, hogy az esetnek két halálos áldozata és két sebesültje van.

Mint írta, egy állig felfegyverzett ember megpróbált behatolni a hallei zsinagógába, amelyben nagyjából nyolcvanan tartózkodtak.

Így a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr az idén "fekete nap"- fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a lehető legélesebben elítéli a békés együttélésünk ellen intézett visszataszító támadást.

Megerősítették a pályaudvarok és a repterek védelmét Németország középső részén.

A Bild német hírportálon megjelent egy fotó, amelyen egy férfit fognak el kommandósok.

 

Kattintásra galéria nyílik:

Lezárták HallétForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Willnow

Egy helyi rádiónak nyilatkozó szemtanú azt mondta, hogy az elkövető megpróbált betörni a zsidó temetőbe, többször rálőtt az ajtóra, majd egy lányra is, aki a villamosmegállóból jött.

A Deutsche Bahn a vasútállomást is lezárta Halléban.

Közben megjelent az interneten egy videó, az mdr.de közölte, a leírásuk szerint az egyik támadó látható rajta Halléban.

Korábban írtuk:

A Mirror úgy tudja, hogy legalább ketten meghaltak, miután egy gépfegyveres tüzet nyitott a hallei zsinagóga előtt. Az egyik halott egy nő. 

Nemcsak lövések dördültek, egy gránátot is dobtak a zsidó temetőre. 

Nem csak halottak vannak, többen megsérültek.

A Szász-Anhalt tartományi város rendőrsége közölte, hogy a feltételezett elkövető a lövöldözés után egy járművel elmenekült, szemtanúk szerint autójával Lipcse irányába hajtott.

A legfrissebb hírek szerint a várostól néhány kilométerre, Wiedersdorf településnél tűzpárbaj tört ki a rendőrök és a támadó között. 

Nem sokkal 14 óra előtt a rendőrség azt közölte, hogy egy embert letartóztattak.

2013-as felvétel a hallei zsinagógáról - IllusztrációForrás: AFP/Jan Woitas

A zsinagóga környékét és a hallei pályaudvart lezárták. 

A rendőrség figyelmeztette a lakosokat, hogy maradjanak otthon, vagy keressenek biztonságos helyet. Emellett arra is figyelmeztették a helyieket, hogy maradjanak távol az ablakoktól és ajtóktól is.

Október 8-án és 9-én tartják a zsidó ünnepet, a jóm-kipúrt. A jóm-kipúr a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, az engesztelés napja.