Milliók maradnak áram nélkül Kaliforniában

erdőtűz
A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Megelőző jelleggel napokra kikapcsolják az áramszolgáltatást Kalifornia több megyéjében. A száraz, viharos időben meghibásodó vezetékek ugyanis újabb futótűzhöz vezethetnek. Az intézkedésnek sokan nem örülnek, az emberek megrohamozták a boltokat – írja az AP.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg több napig áram nélkül maradnak a kaliforniaiak, mivel a várható viharos időjárás miatt lekapcsolják az áramszolgáltatást 34 megyében, az állam északi és középső részében. Ez több millió háztartás érint.

56-70 kilométeres óránkénti erősségű szélre számítanak a következő napokban. Mivel ehhez mérhető erősségű két éve nem volt, a nagyobb károk megelőzése érdekében döntöttek úgy az áram- és gázszolgáltatók, hogy szerda éjszaka kikapcsolják az áramszolgáltatást.

Az erős szél és a száraz időjárás ugyanis a villanyoszlopok kidőlésével és a vezetékek meghibásodásával járhat, ami futótűzhöz vezethet.

A vihar elvonulása után pedig akár 5 nap is szükséges ahhoz, hogy minden vezetéket átvizsgáljanak, és csak ezután tudják újraindítani a szolgáltatást.

A lakók a hét elején megrohamozták a boltokat, a legtöbben lámpákat, elemeket vettek. Több ezer iskolában elmarad a tanítás, a kórházak is készültek generátorokkal.

Az intézkedés megosztotta a lakosságot.

Van, aki szerint inkább az elektromos hálózatot kellett volna fejleszteni időben, míg mások örülnek azért, hogy meg akarják előzni a nagyobb katasztrófát. A legtöbben azért aggódnak, hogy a lemerült telefonok és az internet hiánya miatt nem tudnak kommunikálni egymással.