Terrorszervezetet finanszírozó hálózatot lepleztek le Oroszországban

2019.10.09. 10:46

Az Iszlám Állam terrorszervezetnek pénzt gyűjtő, több mint száz tagú csoportot lepleztek le Oroszországban - közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az ország kilenc régiójára kiterjedő hálózat jótékonysági szervezetként több mint 6 millió rubelt (közel 30 millió forint)  juttatott el Szíriába az Iszlám Államnak, és az Imarat Kavkaz elnevezésű szervezetnek az internet és a Telegram üzenő alkalmazás segítségével. A csoport két tagját őrizetbe vették Kabard- és Balkárföldön. A csoport a kabard-balkár, a karacsáj-cserkesz, az ingus és a tatár köztársaságban, Moszkvában és Szentpéterváron, a Krasznodari és a Sztavropoli területen és Tyumeny megyében volt aktív.

Iszlám Állam 2015 - IllusztrációForrás: Youtube/Wall Street Journal

Tagjai az FSZB szerint egy "világkalifátus" létrehozásának hívei, többen közülük 2005-ben részt vettek a Kabard- és Balkárföld fővárosa, Nalcsik ellen Samil Baszajev csecsen terroristavezér irányítása alatt végrehajtott támadásban.

A házkutatások során a hatóságok szélsőségesnek minősített irodalmat, tíz, a terroristáktól származó instrukciókat tartalmazó mobiltelefont, 60 bankkártyát, mintegy 6 ezer dollárt, valamint könyvelési dokumentumokat foglaltak le.