V4NA: Korrupciógyanús ügybe keveredett korábban a Soros-barát bolgár uniós biztosjelölt

Mariya Gabriel, bolgár biztosjelölt
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 20: European Commissioner for Digital Economy and Society Mariya Gabriel attends a joint press conference with the attendance of EU Commissioner of Migration and Home Affairs Dimitris Avramopoulos (not seen) and EU Security commissioner Julian King (not seen) on progress made in the creation of a security union, following a College Commissioners meeting at the EU headquarters in Brussels on March 20, 2019. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A bolgár korrupcióellenes bizottság (a korrupció és az illegálisan megszerzett vagyon elkobzása elleni küzdelem bizottsága) vizsgálta nyár elején Mariya Gabriel egyik lakásbérleti szerződését. A politikus azzal keveredett gyanúba, hogy jóval a piaci ár alatt, 400 bolgár leváért (204 euró) bérelt önkormányzati lakást – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Marija Gabriel a vizsgált korrupciógyanús lakásbérleti szerződést 2010 októberében írta alá, európai képviselői mandátuma idején - hívta fel rá a figyelmet korábban a novinite.com bolgár hírportál.

Mariya Gabriel Forrás: AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A portál szerint

a korrupció gyanúját vizsgáló bizottság megállapította, hogy Marija Gabriel 2010. október 1-jén bérleti szerződést írt alá, és 2012. április 11-én közölte az ingatlan elhagyásának szándékát.

A testület végül úgy döntött, hogy a lakásbérleti szerződés időtartama alatt Marija Gabriel nem volt az összeférhetetlenségre vonatkozó törvény alanya, ezért a beérkezett információkat nem lehet figyelembe venni és az eljárást lezárják.

Ugyanakkor az elhanyagolható körülmény a bolgár biztosjelölttel kapcsolatban, hogy

a neve szerepel a Soros-birodalom, a Nyílt Társadalom Alapítvány, "megbízható szövetségesekről" készült listáján.

A politikus a digitális társadalomért felelős biztos volt, azonban az új bizottságban az innovációs és ifjúságügyi tárcát kaphatja meg.

Olasz források szerint biztosként nagy hangsúlyt fektetett a "fake news" elleni küzdelemre, amely ellen Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa is fel akar lépni, azzal a szándékkal, hogy elhallgattassa a másként gondolkodókat.

Az olasz liberális napilap, a Corriere della Sera egyik cikke alapján,

Gabriel több rendezvényen is részt vett moderátorként, amelyet a Nyílt Társadalom Alapítvány szervezett.

A biztosjelölt egyébként tavaly a budapesti Soros-egyetem (CEU) egyik professzorát is kitüntette, mégpedig az Európai Akadémiák Kulturális Értékteremtésért járó Madame de Staël-díjat adta át a Bolgár Tudományos Akadémián a magyar Pető Andreának.