A bolgár korrupcióellenes bizottság (a korrupció és az illegálisan megszerzett vagyon elkobzása elleni küzdelem bizottsága) vizsgálta nyár elején Mariya Gabriel egyik lakásbérleti szerződését. A politikus azzal keveredett gyanúba, hogy jóval a piaci ár alatt, 400 bolgár leváért (204 euró) bérelt önkormányzati lakást – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Marija Gabriel a vizsgált korrupciógyanús lakásbérleti szerződést 2010 októberében írta alá, európai képviselői mandátuma idején - hívta fel rá a figyelmet korábban a novinite.com bolgár hírportál.

Mariya GabrielForrás: AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A portál szerint a korrupció gyanúját vizsgáló bizottság megállapította, hogy Marija Gabriel 2010. október 1-jén bérleti szerződést írt alá, és 2012. április 11-én közölte az ingatlan elhagyásának szándékát.

A testület végül úgy döntött, hogy a lakásbérleti szerződés időtartama alatt Marija Gabriel nem volt az összeférhetetlenségre vonatkozó törvény alanya, ezért a beérkezett információkat nem lehet figyelembe venni és az eljárást lezárják.

Ugyanakkor az elhanyagolható körülmény a bolgár biztosjelölttel kapcsolatban, hogy a neve szerepel a Soros-birodalom, a Nyílt Társadalom Alapítvány, "megbízható szövetségesekről" készült listáján. A politikus a digitális társadalomért felelős biztos volt, azonban az új bizottságban az innovációs és ifjúságügyi tárcát kaphatja meg.

Olasz források szerint biztosként nagy hangsúlyt fektetett a "fake news" elleni küzdelemre, amely ellen Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa is fel akar lépni, azzal a szándékkal, hogy elhallgattassa a másként gondolkodókat.

Az olasz liberális napilap, a Corriere della Sera egyik cikke alapján, Gabriel több rendezvényen is részt vett moderátorként, amelyet a Nyílt Társadalom Alapítvány szervezett. A biztosjelölt egyébként tavaly a budapesti Soros-egyetem (CEU) egyik professzorát is kitüntette, mégpedig az Európai Akadémiák Kulturális Értékteremtésért járó Madame de Staël-díjat adta át a Bolgár Tudományos Akadémián a magyar Pető Andreának.