Megkezdődött a guatemalai vulkánkitörés áldozatainak felkutatása

Guatemala, Fuego, vulkán
Relatives and friends visit the destroyed village of San Miguel Los Lotes in Escuintla Department, about 35 km southwest of Guatemala City on June 3, 2019, a year after the Fuego Volcano's powerful eruption. - The June 3, 2018 eruption of gas, ash and glowing boulders from Fuego, 3,763 meters high (12,246 feet), wiped the village of San Miguel Los Lotes from the map, killing 202 people and leaving 229 other missing. (Photo by Johan ORDONEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Szakértők megkezdték a tavalyi guatemalai vulkánkitörés áldozatainak felkutatását, több mint 16 hónappal a tragédia után.
Vágólapra másolva!

A fővárostól, Guatemalavárostól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Fuego (Tűz) nevű vulkán tavaly június 3-án tört ki.

Több mint kétszáz ember halt meg, és sokukat mindmáig nem találták meg.

A guatemalai törvényszéki antropológiai alapítvány és a katasztrófavédelem illetékesei szerdán bejelentették, hogy előző nap megkezdődött az áldozatok felkutatása munkagépekkel, és már megtalálták az első holttestet. A kutatásban nyolc régész, két antropológus és 16 helybéli lakos vesz részt.

Azt remélik, hogy hetven-nyolcvan áldozatot találnak.

A halottak "kézi" keresése az előző hónapban kezdődött meg.

Gyászoló családtagok és barátok a San Miguel Los Lotes nevű faluban 2019. június 3-án, a vulkánkitörés évfordulóján Forrás: AFP/Johan Ordonez

A Fuego vulkán kitörése több mint 1,7 millió embert érintett

Escuintla, Alotenango és San Pedro Yepocapa közigazgatási körzetben. A nagy erővel kitörő tűzhányó 16 órán keresztül lövellt kis sűrű fekete füstöt mintegy 10 kilométeres magasságba.

A feltörő láva, izzó kőzet és forró hamu több környékbeli falut temetett maga alá, nagy károkat okozva.

Közel 3300 embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről.

A halálos áldozatok közül sokan szénné égtek vagy megfulladtak a mérgező gázoktól, sok holttest azonosításhoz DNS-vizsgálatra volt szükség.

Guatemala 32 tűzhányója közül a 3763 méter magas Fuego a legaktívabb. Tavaly kétszer tört ki, és a júniusi volt az elmúlt negyven év leghevesebb kitörése.