Szakértők megkezdték a tavalyi guatemalai vulkánkitörés áldozatainak felkutatását, több mint 16 hónappal a tragédia után.

A fővárostól, Guatemalavárostól 40 kilométerre délnyugatra fekvő Fuego (Tűz) nevű vulkán tavaly június 3-án tört ki. Több mint kétszáz ember halt meg, és sokukat mindmáig nem találták meg.

A guatemalai törvényszéki antropológiai alapítvány és a katasztrófavédelem illetékesei szerdán bejelentették, hogy előző nap megkezdődött az áldozatok felkutatása munkagépekkel, és már megtalálták az első holttestet. A kutatásban nyolc régész, két antropológus és 16 helybéli lakos vesz részt. Azt remélik, hogy hetven-nyolcvan áldozatot találnak. A halottak "kézi" keresése az előző hónapban kezdődött meg.

Gyászoló családtagok és barátok a San Miguel Los Lotes nevű faluban 2019. június 3-án, a vulkánkitörés évfordulójánForrás: AFP/Johan Ordonez

A Fuego vulkán kitörése több mint 1,7 millió embert érintett Escuintla, Alotenango és San Pedro Yepocapa közigazgatási körzetben. A nagy erővel kitörő tűzhányó 16 órán keresztül lövellt kis sűrű fekete füstöt mintegy 10 kilométeres magasságba. A feltörő láva, izzó kőzet és forró hamu több környékbeli falut temetett maga alá, nagy károkat okozva. Közel 3300 embert menekítettek ki a vulkánhoz közeli településekről.

A halálos áldozatok közül sokan szénné égtek vagy megfulladtak a mérgező gázoktól, sok holttest azonosításhoz DNS-vizsgálatra volt szükség.

Guatemala 32 tűzhányója közül a 3763 méter magas Fuego a legaktívabb. Tavaly kétszer tört ki, és a júniusi volt az elmúlt negyven év leghevesebb kitörése.