Egy nap után eltüntették Máramarossziget magyar megnevezését a helységnévtábláról

Máramarossziget helységnévtábla
Vágólapra másolva!
Kedden helyezték ki az erdélyi Máramarossziget városának bejáratához a magyar megnevezést is tartalmazó kétnyelvű helységnévtáblát, de a város magyar neve szerdára már el is tűnt róla - közölte a Transindex a Máramarosi Hírmondó című helyi lap információira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Máramarosi Hírmondó egyik olvasója jelezte először, hogy a város összes helységtáblájáról eltűnt a magyar felirat. Béres István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi elnöke azt nyilatkozta, hogy

Máramarossziget egyik helységnévtáblája csütörtök reggel. Forrás: Facebook/Gester Zoltán

A magyar név zavarta a rongálót, mert csak ezt kaparták le a táblákról.

A 19 tagú máramarosszigeti önkormányzatban az RMDSZ két képviselővel rendelkezik. A szövetség egyik képviselője, Béres Ildikó Ibolya az alpolgármesteri teendőket is ellátja.

A Tisza-parti város bejárataihoz kedden helyezték ki a román-magyar nyelvű helységnévtáblákat. Ezek kihelyezésére a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott Horia Vasile Scubli polgármester tett ígéretet még a 2016-os választási kampányban.

Máramarossziget egyik helységnévtáblája kedden. Forrás: Facebook/Történelmi Máramaros RMDSZ

A város többnyelvűségének a megjelenítése gesztusnak minősült, ugyanis

a román közigazgatási törvény csak azokon a településeken írja elő a többnyelvű feliratozást, ahol valamely kisebbség helyi számaránya meghaladja a 20 százalékot.

A több mint 37 ezer lakosú Máramarosszigeten 12,8 százalékos volt a magyarok aránya a 2011-es román népszámlálás alapján.

1910-ben az akkor 21 ezer fős város lakosságának még a 82,1 százaléka vallotta magát magyarnak.