Öt embert megkéseltek egy manchesteri plázában - videó

késelés, Manchester
Manchester, 2019. október 11. A mobiltelefonnal készített felvételen egy rendőr elektromos sokkolóval ártalmatlanít egy férfit, aki öt embert megkéselt a Manchester belvárosában levő Arndale Centre bevásárlóközpontban 2019. október 11-én. A negyvenes éveiben járó gyanúsítottat őrizetbe vették, az áldozatokat kórházba vitték. MTI/AP/John Greenhalgh/John Greenhalgh
Vágólapra másolva!
A támadás a manchesteri Arndale Centre bevásárlóközpontban történt, az épületet kiürítették. A késes férfi a pláza egyik kávézójában támadt rá az emberekre, a legutolsó információk szerint összesen öten sérültek meg. Az incidensnek nincs halálos áldozata. A rendőrök elfogták a csuklyát viselő késes támadót és terrorcselekmény kísérletének gyanújával őrizetbe vették. A manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese szerint azonban egyelőre nem ismert a támadás indítéka.
Vágólapra másolva!

A manchesteri rendőrség először a Twitteren erősítette meg, hogy késelés történt az Arndale Centre bevásárlóközpontban, és hogy elfogták a gyanúsítottat. A támadás utáni órákban bizonytalan volt, hogy hányan sebesültek meg. Az első jelentés négy, a nem sokkal későbbi második beszámoló öt, a harmadik közlemény három sérültről szólt.

Russ Jackson, a manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese péntek esti tájékoztatójában azonban közölte, hogy

öten sebesültek meg, közülük hármat vittek kórházba.

Jackson szerint a kórházi kezelésre szorulók "csúnya" sérüléseket szenvedtek, de egyikük sincs életveszélyes állapotban. Az incidensnek nincs halálos áldozata.

A főparancsnok-helyettes elmondta, hogy a gyanúsított egy nagy késsel a kezében ment be a bevásárlóközpontba, ahol az őt megállítani próbáló két fegyvertelen rendőrre is rátámadt.

A rendőrök sürgős erősítést kértek, és a támadót az öt percen belül kiérkező fegyveres egységek a bevásárlóközponton kívül, egy közeli utcában leszerelték. A késes támadó

egy negyvenes éveiben járó, csuklyás férfit volt.

A férfit először személyek ellen irányuló súlyos erőszakcselekménnyel gyanúsították. Russ Jackson, a manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese késő délutáni tájékoztatójában azonban közölte, hogy az őrizetest immár

terrorcselekmény előkészítése, illetve elkövetésére tett kísérlet gyanújával tartják fogva.

Russ Jackson a péntek esti sajtótájékoztatón elmondta: a rendőrség nem hiszi, hogy a manchesteri bevásárlóközpontban elkövetett késes támadásnak az őrizetbe vett gyanúsítotton kívül bárki más részese lett volna, de a vizsgálat erre a kérdésre is kiterjed.

Hozzátette: a rendőrség a hétvégén megerősített, esetenként fegyveres járőrözést tart Manchester központjában, de ennek célja a lakosság megnyugtatása,

a hatóságok ugyanis nem hiszik, hogy szélesebb körű fenyegetéstől kellene tartani.

Jackson szerint a rendőrség abban bízik, hogy szombat reggelre a város élete visszakerül a normális mederbe.

Azt már korábban közölték, hogy a vizsgálatot az incidens helyszínéből és jellegéből adódóan

az északnyugat-angliai terrorelhárító rendőrségi szolgálat irányítja.

A szóvivő korábban azt nyilatkozta, hogy a hatóságok egyelőre nyitott kérdésként kezelik, hogy a támadót milyen indítékok vezérelték.

Gépfegyveres rendőr a Manchester belvárosában levő Arndale Centre bevásárlóközpontnál, ahol a támadás történt Forrás: MTI/EPA/-

A The Sun az egyik helyi lapra hivatkozva azt írja, hogy

két nőt a kezén sebesített meg a támadó, egy férfit pedig hasba szúrt.

A késes férfi egy kávézóban rontott rá az emberekre. Halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír - írja a The Guardian. Mindhárom sérült állapota stabil.

Mentőautó és rendőrségi járművek az Arndale Centre bevásárlóközpontnál Forrás: MTI/EPA/-

A 22 éves Freddie Houlder a pláza egyik boltjában tartózkodott, amikor először meghallotta a sikolyokat. "Egy nő berohant az üzletbe, és azt mondta, hogy egy férfi meg akarta késelni, de szerencsére vastag kabátja volt. Először azt hitte, nem is igazi kés volt, és amikor a rendőrség mondta neki, hogy valódi volt, elsírta magát." Szerinte a késelőnek nem voltak konkrét célpontjai, válogatás nélkül támadta meg az embereket – írja a Daily Mail.

A hírportálokon megjelent fotók egy földön fekvő, megbilincselt férfit mutatnak, akire egy rendőr elektromos sokkolót szegez.

Egy másik szemtanú arról számolt be, hogy egy ember rohangászott késsel támadva, majd nem sokkal később a biztonsági személyzet szólt a dolgozóknak, hogy zárják be az ajtókat, és tereljék az embereket az üzletek hátsó részébe - írja az Express.