Állami tiszteletadással búcsúzott Csehország szombaton Karel Gott énekestől, a cseh és az egykori csehszlovák könnyűzene október 1-jén meghalt legnagyobb - nemzetközileg is ismert és elismert - személyiségétől.

Karel Gott 80 éves korában akut leukémia következtében halt meg. Halála miatt szombaton Csehországban országszerte félárbócra engedték a nemzeti lobogókat, és a kitűzték a fekete lobogót a hivatalokra, középületekre.

Az énekes hivatalos búcsúztatását a prágai vár Szent Vitus-székesegyházában rendezték meg. A gyászmisét, amelyen csak a család által meghívottak vehettek részt, Dominik Duka prágai érsek, bíboros, a cseh katolikus egyház feje mutatta be.

Ivana Gottova, Karel Gott cseh táncdalénekes özvegye (k) lányaival a prágai Szent Vitus-székesegyház előtt az énekes búcsúztatásán 2019. október 12-énForrás: MTI/AP/Petr David Josek

A nagyközönség pénteken vehetett búcsút Karel Gott-tól. A prágai Zofín-palotában a nap folyamán mintegy 49 ezer ember hajtott fejet az énekes ravatala előtt. Karel Gott fehér rózsákkal borított koporsója szombaton a Szent Vitus-székesegyház főhajójában az oltár előtt volt felravatalozva. A koporsónál az énekes nagyméretű fényképe volt látható, mellette pedig a cseh hadsereg katonái álltak díszőrséget.

Jirina Bohdalová neves cseh színésznő búcsúbeszédében Karel Gott "Istentől származó páratlan tehetségét", rendkívüli szorgalmát emelte ki, s szerinte az énekes dalai életkedvet adnak az embereknek. Dominik Duka leszögezte: Karel Gott olyan értékeket vallott magáénak, amelyek szebbé és gazdagabbá teszik az emberi életet. 

2014. május 14-én egy prágai díjkiosztó ünnepségen készített kép Karel Gott cseh táncdalénekesrőlForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A gyászszertartás végén a hradzsini díszőrség katonái kivitték a koporsót a székesegyház elé, és feltették a halottaskocsira, amely a várudvarokon összegyűlt rajongók hatalmas tapsa közepette elhagyta a Hradzsint. Prágai lapértesülések szerint Karel Gott testét a motoli krematóriumba vitték, ahol a családtagok, a legközelebbi hozzátartozók vesznek búcsút a "prágai csalogánytól". Továbbra sem ismert, hol lesz a sztár végső nyughelye. 

Az énekes családján és hozzátartozóin kívül a gyászszertartáson megjelentek a legfelsőbb cseh politikai vezetők Milos Zeman államfővel és Andrej Babis kormányfővel az élen, valamint a cseh kulturális és társadalmi élet ismert egyéniségei. Szlovákiát hivatalosan Peter Pellegrini kormányfő és Andrej Danko, a parlament elnöke képviselte, Zuzana Caputová államfő pedig koszorút küldött a templomba.

A gyászszertartást a cseh közszolgálati és a legnagyobb kereskedelmi televíziók élőben közvetítették, több ezer szerencsés érdeklődő pedig a várudvarokon felállított nagyméretű képernyőkön követhette figyelemmel a misét.

Ivana Gottova, Karel Gott cseh táncdalénekes özvegye lányaival a prágai Szent Vitus-székesegyház előtt az énekes búcsúztatásán 2019. október 12-énForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A cseh közszolgálati rádió és televízió, valamint a legnagyobb kereskedelmi adók, a Nova és a Prima televíziók pénteken és szombaton szinte csak Karel Gott-tal foglalkozó műsorokat sugároztak. A cseh kormány eredetileg úgy döntött, hogy állami temetést rendez Karel Gottnak. Miután kiderült, hogy ez a jogszabályok szerint nem lehetséges, és az énekes családja sem fogadta el, a vonatkozó kormánydöntést állami tiszteletadással járó temetésre változtatták.

Milos Zeman államfő közölte: a legmagasabb cseh kitüntetést, a Fehér Oroszlán érdemrendet adományozza Karel Gottnak. Ezt a jövő év október 28-én, Csehszlovákia megalakulásának évfordulóján, Csehország nemzeti ünnepén fogják átadni az énekes özvegyének, Ivana Gottovának.

A prágai polgármesteri hivatal pedig bejelentette, hogy utcát, teret vagy metróállomást kíván elnevezni Gottról. A beérkező javaslatokat a hivatal három hónapon belül ígéri kiértékelni, s az önkormányzati képviselő-testület elé terjeszteni döntéshozatalra.

Karel Gott volt a leghíresebb cseh popénekes, 60 éves pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, countryt, sanzont és lírai tánczenét. Több mint 50 millió albumot adott el. 

A statisztikák szerint mintegy 1700 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja, például a Maja, a méhecske című híres német rajzfilmben. Zenekritikusok és statisztikák szerint ez az 1975-ben egy német televíziós rajzfilmsorozathoz készült gyermekdal Karel Gott legnépszerűbb és a nagyvilágban leginkább ismert dala.