Elmebeteg lehet a manchesteri késelő

Manchester, késelés, sérültek
Police forensics officers work outside Arndale Centre shopping complex in Manchester, northwest England on October 11, 2019, following a series of stabbings. - Police arrested a man on terror charges Friday after a mass stabbing at a shopping centre in Manchester, northwest England, that left five people injured. The man in his 40s was "lunging and attacking people" with a large knife in the Arndale shopping centre, Police Chief Russ Jackson said. The suspect was detained within five minutes and initially arrested for assault, before this was changed to an accusation of preparing and instigating an act of terrorism. (Photo by Lindsey Parnaby / AFP)
Vágólapra másolva!
Elmekórtani okokra visszavezethető incidensként és nem terrortámadásként kezeli a rendőrség a pénteken Manchester belvárosában elkövetett késes támadást.
Vágólapra másolva!

Az incidens, amelyben öten sebesültek meg, az Arndale Centre bevásárlóközpontban történt.
A gyanúsított egy nagy késsel a kezében ment be a bevásárlóközpontba, ahol az őt megállítani próbáló két fegyvertelen rendőrre is rátámadt.

A rendőrök sürgős erősítést kértek, és a támadót az öt percen belül kiérkező fegyveres egységek a bevásárlóközponton kívül, egy közeli utcában elektromos sokkolóval leterítették. A negyvenes éveiben járó férfit először személyek ellen irányuló súlyos erőszakcselekménnyel gyanúsították, majd a fogva tartás jogcímét terrorcselekmény előkészítése, illetve terrorcselekmény elkövetésére tett kísérlet gyanújává minősítették át.

Először terrortámadásra gyanakodtak a rendőrök Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Szombat hajnalban azonban a manchesteri rendőrség közölte, hogy az elkövetőt az időközben elvégzett szakorvosi vizsgálat alapján immár az elmekórtani okokra visszavezethető incidensekről intézkedő törvény alapján tartják fogva.

A törvény lehetővé teszi a hatálya alá eső gyanúsítottak kötelező kórházi kezelését rendőrségi őrizet alatt.

A szombat hajnali rendőrségi közlemény szerint folyik a vizsgálat a támadás indítékainak feltárására.
A manchesteri rendőrség közölte: nem hiszi, hogy a késes támadásnak az őrizetbe vett gyanúsítotton kívül bárki más részese lett volna, és azt sem, hogy szélesebb körű fenyegetéstől kellene tartani.
Az öt sebesült közül hármat kórházba szállítottak.

Russ Jackson, a manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese péntek esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kórházi kezelésre szorulók "csúnya" sérüléseket szenvedtek, de egyikük sincs életveszélyes állapotban.

Az incidensnek nincs halálos áldozata.