Legalább ketten meghaltak, tízen eltűntek, és kilencvenen megsérültek a Hagibisz tájfun pusztításában, ami szombaton elérte Japán partjait.

Országszerte több mint 4,4 millió embert kellett evakuálni otthonaikból, köztük 910 ezret Kavaszaki városából. A vihar heves esővel, erős széllel és áradásokkal érkezett. A japán meteorológiai szolgálat eső, földcsuszamlások és áradások miatt rendkívüli figyelmeztetést adott ki hét prefektúrára. 

Csütörtök óta a Tokiótól nyugatra található Hakone városában több mint ezer milliméter csapadék hullott, míg Izuban több mint 700 milliméter. A fővárosban és környékén mintegy 370 ezer háztartásban nem volt áram.

Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-

Szombaton körülbelül 1600, vasárnapra pedig 800 repülőjáratot töröltek az NHK szerint. A tömegközlekedésben is zavarokról számoltak be a működtetők, például a szuperexpresszt is le kellett állítani. 

A tájfun miatt a rögbi-világbajnokság két meccsét törölték, valamint a Formula 1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát szombatról vasárnapra tették át, és szombaton minden rendezvény elmarad a szuzukai pályán.

Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/-

A Hagibisz – aminek a neve sebességet jelent - helyi idő szerint vasárnap hajnalban északkeleti irányba haladt. A tájfun középpontja óránként 50 kilométeres sebességgel mozgott. A felhőörvényt óránkénti 180 kilométeres széllökések kísérik. A Hagibisz középpontja a Fukusima prefektúrában található Ivaki környékén volt szombat éjjel.

A japán meteorológiai intézet a Hagibiszt az 1958-as Ida tájfunhoz hasonlította, aminek pusztításában 1200 ember halt meg.