Kijárási tilalmat vezettek be Ecuador fővárosában, az utcákra vezényelték a hadsereget

2019.10.13. 00:00

Kijárási tilalmat vezettek be a több mint tíz napja tartó erőszakos tiltakozások miatt szombat délutántól Ecuador fővárosában, és Lenín Moreno elnök az utcákra vezényelte a hadsereget.

Nem sokkal korábban maszkos tiltakozók behatoltak az állami számvevőszék épületébe, és felgyújtották. Nem sokkal később a Teleamazonas nevű tévécsatorna székházát is megrohanták a tiltakozók, tüzeket gyújtottak, és megpróbáltak bejutni az épületbe, amelyben a csatorna mintegy 20 alkalmazottja rekedt bent.

Támadás érte ezzel szinte egy időben a város másik végén az El Comercio című ecuadori lap szerkesztőségét is. A lap biztonsági őreit megkötözték, és megpróbáltak betörni a szerkesztőségbe, ahol az újságírók próbáltak elrejtőzni.

Moreno alelnökével és védelmi miniszterével együtt jelentette be a televízióban a kijárási tilalom bevezetését és a hadsereg mozgósítását. Az erőszakért a kábítószer-kereskedőket, a szervezett bűnözést, valamit Rafael Correa előző elnök híveit tette felelőssé. Correa tagadja, hogy ő szervezkedne Moreno megbuktatása érdekében.

A jelenlegi elnök kijelentette, hogy a maszkos támadóknak semmi közük azokhoz az őslakosokhoz, akik eredetileg az üzemanyagárak emelése ellen kezdtek tiltakozni immár több mint egy héttel ezelőtt. Az őslakos tiltakozók nem sokkal az erőszak fellángolása előtt azt jelentették be, hogy hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni Morenóval.

Az előző kormányzat idején Ecuador jelentős adósságot és költségvetési hiányt halmozott fel, ami miatt Moreno kénytelen volt a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordulni segítségért. A mentőcsomagért cserébe viszont az IMF az ország gazdálkodásának rendbe tételét, megszorításokat vár el. Ennek része az üzemanyag 40 éve érvényben lévő ártámogatásának eltörlése is, ami miatt a dízelolaj ára több mint kétszeresére emelkedett.