Egy hajóra való feljutás nem jelenthet belépőt az EU-ba

2019.10.13. 16:47

Ha egy migránsnak sikerül feljutnia egy hajóra, az nem jelentheti azt, hogy belépőt kapott az Európai Unióba, a schengeni külső határokat erőteljesen őrizni kell - jelentette ki Denisa Saková szlovák belügyminiszter a TA3 hírtelevízió vitaműsorában.

A szlovák tárcavezető hangsúlyozta: Szlovákia nem fog csatlakozni a Földközi-tengeren feltartóztatott migránsok elosztását célzó "önkéntes" rendszerhez. Ezzel a kezdeményezéssel, mint ismeretes, szeptember végén Németország, Franciaország, Olaszország és Málta állt elő. A kezdeményezést a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) mellett más uniós tagországok is elutasítják.

Afrikai bevándorlókkal a fedélzetén érkezik a máltai haditengerészet hajója a Valletta melletti Floriana város Hay Wharf kikötőjébe 2019. április 13-án.Forrás: MTI/EPA/Domenic Aquilina

Úgy gondoljuk, hogy ez a kezdeményezés egy új migrációs hullám veszélyét hordozza magában. (...) Attól tartunk, hogy megismétlődhet a 2016-os helyzet - hangsúlyozta Denisa Saková, akinek a szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

A miniszter hozzátette: a migránsok „önkéntes" elosztását célzó rendszer kaput nyit az embercsempészetnek.

A szlovák tárcavezető végül leszögezte: Szlovákia és a visegrádi négyek kitartanak azon álláspontjuk mellett, miszerint a migráció okait, és nem a következményeit kell kezelni.