A jobboldali kormánypárt nyerte a parlamenti választást Lengyelországban

2019.10.13. 21:44

Véget értek a parlamenti választások Lengyelországban. A hétfő reggeli friss adatok szerint óriásit nyert a Jog és Igazságosság párt.

Megnyerte a vasárnapi lengyel parlamenti választásokat, és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt. 

A hétfő reggel közölt friss adatok szerint a szavazatok 49,3 százalékát kapta meg.

Szavazó a lengyel parlamenti választásokon a dél-lengyelországi Maruszynában 2019. október 13-ánForrás: MTI/PAP/Grzegorz Momot

A friss eredmények szerint tehát sokkal nagyobb a kormányzó Jog és Igazságosság párt győzelme, mint amit az exit pollok jeleztek.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 22,3 százalékára tett szert. 

A részvételi arány rekordmagas, 61,1 százalékos volt. A posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint kisebb balliberális tömörülésekből, köztük a Tavasz (Wiosna) nevű balliberális pártból álló baloldali szövetség 10,9 százalékot ért el. A Lengyel Parasztpártra (PSL) és a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre 9,8 százalék szavazott.

Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépte még a voksok 6,6 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja).