Tunéziai elnökválasztás: elsöprő győzelemre számíthat a konzervatív jelölt

2019.10.13. 22:03

Több exit poll szerint is elsöprő győzelemre számíthat a tunéziai elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában Kaisz Szaíd jogászprofesszor: a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérések szerint a szavazatok több mint 70 százalékát ő kapta meg.

A választások előtt alig ismert alkotmányjogász, aki szerény, a finanszírozást és a nyilvánosságot nélkülöző kampányt folytatott konzervatív társadalmi nézeteket hangoztatva és a 2011-es felkelés, az arab tavasz alapelveihez való visszatérést szorgalmazva.

Kaisz Szaíd jogászprofesszorForrás: AFP/Fethi Belaid

Ellenfele, Nabíl Karui médiamogulból lett politikus volt, akit augusztus végén őrizetbe vettek adócsalással és pénzmosással gyanúsítva.

Ennek ellenére Karui a szeptember 15-én megtartott első választási fordulóban a második helyen végzett a voksok 15,58 százalékával.

A szavazatszámláló bizottság tagjai számolják a szavazólapokat az elnökválasztás második fordulója után egy tuniszi szavazóhelyiségben 2019. október 13-ánForrás: MTI/EPA/Mohamed Messzara

Szaíd akkor a szavazatok 18,4 százalékát szerezte meg, és első lett.

Karui egészen e hét szerdáig börtönben volt, akkor fellebbviteli bíróság rendelkezésére szabadon engedték, bár ügyében nem született ítélet. A volt médiamogul tagadja, hogy bűnös lenne.