Az ecuadori kormány megállapodott a tüntető őslakosokkal

Vágólapra másolva!
Az ecuadori kormány megállapodott vasárnap a tüntető őslakosokkal az országot tizenkét napja béklyóban tartó belpolitikai válság rendezéséről: az egyezség értelmében a kabinet visszavonja az üzemanyagár-támogatás megszüntetéséről szóló rendeletet, a tiltakozók pedig véget vetnek a demonstrációknak.
Vágólapra másolva!

A kormány és a tüntetők megállapodtak abban is, hogy közösen dolgoznak ki új intézkedéscsomagot a kiadások csökkentésére, a bevételek növelésére, valamint a fenntarthatatlan költségvetési hiány és az államadósság csökkentésére.

Az ecuadori kormány és a gazdasági reformintézkedések ellen tiltakozó őslakosok vezetői az ENSZ és az ecuadori püspöki kar közvetítésével ültek le tárgyalóasztalhoz helyi idő szerint vasárnap délután, és késő este ütötték nyélbe a megállapodást.

A latin-amerikai ország október elején sodródott mély válságba,

miután a kormány a Nemzetközi Valutaalap által szorgalmazott megszorító intézkedéseket jelentett be, köztük az üzemanyagár-támogatás megszüntetését. Lenín Moreno államfő október elsején írta alá az erről szóló rendeletet, és az intézkedés hatására 120 százalékkal megemelkedtek az üzemanyagárak.

Emiatt

több ecuadori városban tüntetések és zavargások robbantak ki.

Moreno szükségállapotot hirdetett az országban, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Quitóban és a környékén, de a tüntetők dacoltak vele. Az ecuadori kormány Guayaquilbe helyezte át székhelyét a fővárosból. A zavargásokban legalább heten meghaltak, és több százan megsebesültek, a hatóságok ezernél több tüntetőt vettek őrizetbe.

A vasárnap kezdődött tárgyalásokon a tüntetők képviselői elutasították a kormány javaslatát, hogy sürgőséggel hozzanak létre munkacsoportot az ominózus elnöki rendelet felülvizsgálatára. Leszögezték, hogy a rendelet visszavonását, illetve a belügyi és védelmi tárca vezetőjének leváltását követelik a tüntetőkkel szembeni túlkapások miatt.