Ahogy azt az Origo korábban megírta, a balliberális politikai és gazdasági elit példa nélküli támadást indított Éric Zemmour, világhírű francia esszéista ellen, csak azért, mert véleményét szabadon kifejtve Zemmour felemelte szavát a Franciaországot elárasztó muszlim migráció, és annak súlyos társadalmi következményei miatt. Ez a támadás a szólásszabadság elleni durva fellépésként értékelhető.

Zemmour szeptember végén vett részt az ún. Jobboldali Konvenció konferenciáján, ahol keményen bírálta a párhuzamos társadalmakat kialakító muszlimokat, akiknek szerinte az a céljuk, hogy gyarmatosítsák Franciaországot. Ügyészségi eljárást indítottak ellene, multinacionális vállalatok tiltották le reklámjaikat műsorai előtt, a teljes balliberális elit bojkottra szólított fel ellene, aminek hatására az RTL szerződést bontott Zemmourral.

Minden nyomással szemben, a közismert Cnews hírtelevízió hétfő-csütörtök között, főműsoridőben, 19 órától egy órás beszélgetős, politikai-elemző műsor állandó vendégének kérte fel a világhírű írót, aki a felkérést elfogadta.

Az október 14-i első adás nézettségi adatai alapján elmondható, hogy jól döntöttek, ugyanis 253 ezer nézővel a Cnews először előzte meg az egyik népszerű francia hírtelevízió, az LCI hasonló időtartamban mért nézettségét (182 ezer) és messze megelőzte a Franceinfo 47 ezret elért nézőszámát, valamint alig maradt el a legnagyobb nézettséget produkáló BFMTV mögött, amelyet 301 ezren követtek. Ezzel a 19-20 órás időtartamban a Cnews a második legnézettebb francia hírtelevízió volt.

Éric ZemmourForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A Christine Kelly vezette „Face à l'info" (Szemben az információval) című műsor első blokkjában három meghívott szakértővel a török eseményeket elemezte Zemmour, majd a „szemtől szemben" részben egy iszlámellenes algériai-francia újságíróval, Mohamed Sifaoui-val vitatták meg az iszlám, a köztársasági értékek és az ismételten a francia közbeszéd középpontjába kerülő muszlim kendő viselésének kérdéseit.