A Momentum román testvérpártjának elnöke EU-s forrásokat lophatott el

Dan Barnaomán elnökjelölt, az USR nevű párt vezetője
Vágólapra másolva!
Dan Barna, a centrista Mentsétek meg Romániát Szövetség (Uniunea Salvați România-USR) vezetője, az egyik esélyes romániai államelnökjelölt komoly korrupciógyanús botrányba keveredett. A RISE Project nevű oknyomozó portál ugyanis feltárta, hogy a politikus olyan üzletekben vett részt, amelyek segítségével „eltűntethettek" 6 millió euró uniós forrást. Az EU-s források eredetileg szegények és fogyatékkal élők felzárkóztatására voltak megpályázva, de a rászorulók helyett Dan Barna haveri köreiben landolhattak a pénzek. A történet azért is végtelenül kínos Barna számára, mert pártja (az USR) hamisan a korrupcióellenes harc élharcosának próbálja meg feltüntetni magát, ennek érdekében még kampányt is indítottak „Bűnözők nélkül" (#FaraPenali) néven, amelynek köszönhetően nagyjából 1 millió aláírást gyűjtöttek össze. Nem mellesleg az USR magyarországi testvérpártja a liberális Momentum Mozgalom, és mindkét politikai formáció tagja az Emmanuel Macron francia államfő által gründolt Renew Europe nevű EP-frakciónak, amely az utóbbi időszakban a korrupciós botrányai miatt került a sajtó reflektorfényébe. Az USR az EP-választásokon amúgy közös listán indult a magyarellenes Dacian Cioloș Renew Europe frakcióvezető PLUS nevű pártjával, és a következő választásoknak (parlamenti, önkormányzati) is közösen vágnak neki. Barna és Cioloș egyébként gratuláltak a Momentumnak az önkormányzati választáson elért eredményükhöz.
Vágólapra másolva!

Az önmagát sikeres üzletemberként beállító, 44 éves Dan Barnának - az USR vezetőjének és a párt államelnökjelöltjének - a vállalkozói kudarcok hosszú sorozata jutott osztályrészül, amelyek

közel hatmillió euró veszteséget okoztak

közölte a Transindex a RISE Project oknyomozó riportjára hivatkozva.

A tényfeltáró cikk arra is rámutat, hogy „az USR elnöke, a #FaraPenali (Fără Penali în funcții publice-Bűnözők nélkül a közhivatalokban") nevű kampányt indító párt vezetője felügyelete alatt csalások és összeférhetetlenségek sorozata történt uniós alapok felhasználásánál.

A hétfőn közzétett, nagyon alaposan felépített és bizonyítékokkal alátámasztott cikkben azt járják körül az oknyomozók, hogy hogyan kapott Dan Barna cége, a Grupul de Consultanță și Dezvoltare (GCD) támogatást szociális felzárkóztatásra az Európai Bizottság kohéziós alapjából, majd

hogyan osztotta azokat el úgy, hogy a rászorulókhoz nem, hanem csak Barna haveri köreinek zsebébe jusson belőle.

„A mostani elnökjelölt azzal kampányol, hogy vissza akarja hozni a románokat az országba, de azoknak a hátán épített karriert, akik távozni kényszerültek az országból. A sokszor általuk ostorozott Liviu Dragnea (a román szociáldemokraták és a képviselőház volt elnöke, aki jelenleg börtönben van) módszerével dolgozott: közpénzt juttatott az iskolai barátok számára" - írják, utalva arra, hogy volt olyan cég, ahol ugyan alkalmaztak fogyatékkal élőket, de a projekt futamideje után külföldi munkára kényszerültek.

A cikk szerint Barna olyan fogyatékkal élő és/vagy hátrányos helyzetű embereket használt ki, akiknek nehéz integrálódni a munkaerőpiacon, és Romániában rendkívül elhanyagolt a helyzetük.

A nevükben a fejlesztési tanácsadó csoport, a Dan Barna által alapított cég milliókat tett zsebre „jó cselekedet" ürügyén, viszont a pénzből a hátrányos helyzetű emberek már nem részesülhettek.

Dan Barna Forrás: Wikimedia/Dan.chent

A RISE dokumentumokkal alátámasztva mutatja be, hogy azoknak a projekteknek az esetében, amelyeknek lebonyolítója a Fehér Megyei Tanács volt, hogyan osztotta le ezeket a Barna által vezetett cégnek, mint partnerintézménynek, amelynek aztán meg kellett volna valósítania a projekteket.

A cikkekből az derül ki, hogy

papíron hogyan hoztak létre hátrányos helyzetű emberek számára elvileg önfenntartó vállalkozásokat, amiket aztán nem finanszíroztak, magára hagytak, és Barnáék cége ennek köszönhetően sokszor nagyon leárazva vásárolta meg a szükséges felszereléseket.

Az egyik konkrét eset, amit a RISE oknyomozó újságírói feltártak, egy szabóműhely elindítása volt, amelyet Dan Barna nővére, Gabriela Popa vezetett.

A Hermmanstadt Design nevű vállalatban nemcsak a politikus nővére, hanem Sorin Pădurariu, gyerekkori jó barát is helyet kapott.

192 000 eurós támogatást szereztek Barna cégétől, amellyel olyan szerződést kötöttek, hogy ha a vállalkozás bebukik, akkor minden vagyona átszáll a finanszírozóhoz.

Márpedig a vállalkozás bebukott, az összes szükséges és megvásárolt felszerelés Barnáék tulajdonába jutott, de a bukás előtt még sok pénz ment el marketing és más tevékenységekre, amelyet szintén a politikus barátainak cégei kaptak meg. 2007 óta Barna és üzleti partnere, Dragoș Jaliu 20 EU-s projektet bonyolítottak le, összesen 166 millió lej értékben.

2008 és 2015 között továbbá

több konzultációs és reklámtevékenységet szolgáltattak állami intézményeknek, így a Klaus Iohannis mostani államfő által akkor vezetett nagyszebeni polgármesteri hivatalnak,

a Dan Nica által vezetett belügyminisztériumnak, de Elena Udreának is, míg az a vidékfejlesztési minisztérium élén állt, illetve számos megyei tanácsnak is.

Gratulált Barna és Cioloș a Momentumnak a választási eredményéhez

Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy

a Dan Barna által vezetett USR magyarországi testvérpártja a liberális Momentum Mozgalom,

és mindkét politikai formáció tagja az Emmanuel Macron francia államfő által gründolt Renew Europe (Újítsuk meg Európát) nevű EP-frakciónak, amely

az utóbbi két napban a korrupciós botrányai miatt került a sajtó reflektorfényébe.

Elég csak az EP illetékes szakbizottságai által megbuktatott macronista Sylvie Goulard, vagy a gyanús körülmények között a meghallgatásokon végül is átment belga Didier Reynders ügyeire gondolnunk, amelyekről az Origo részletesen beszámolt.

A vasárnapi önkormányzati választásokon elért eredményükhöz egyébként

gratulált a Momentum Mozgalomnak a 6 millió euró ellopásával meggyanúsított Dan Barna

és a magyarellenes, szélsőjobboldali múltú Renew Europe frakcióvezetője, Dacian Cioloș bukott román miniszterelnök is.

Az USR az EP-választásokon amúgy

közös listán indult Dacian Cioloș PLUS nevű pártjával,

és a következő választásoknak (parlamenti, önkormányzati) is közösen vágnak neki.

Az USR-PLUS pártszövetség Románia harmadik legnépszerűbb politikai formációja, és az is könnyen elképzelhető, hogy a Viorica Dăncilă vezette szociáldemokrata kormány bukása után helyet kapnak a most megalakuló új kormányban.