Egy hónappal csúszik az új Európai Bizottság megalakulása

2019.10.16. 18:16

Legalább egy hónappal csúszni fog az új összetételű Európai Bizottság eredetileg még november elsejére tervezett hivatalba lépése - jelentette be szerdán az Európai Parlament (EP) szóvivője.

Jaume Duch Guillot arról számolt be a Twitteren, hogy délutáni ülésén a képviselőtestület házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete értékelte a biztosjelöltek meghallgatását, egyúttal pedig felszólított a még hiányzó három jelölt mielőbbi hivatalos megnevezésére.

A tájékoztatás szerint az EP megfelelő körülmények fennállása esetén kész időben jóváhagyni az új összetételt ahhoz, hogy december elsején felállhasson az Ursula von der Leyen vezette brüsszeli testület.

A megválasztott elnök Sylvie Goulard helyett előző héten új jelöltet kért Franciaországtól, ahogyan az Európai Parlament jogi bizottságában összeférhetetlenségre hivatkozva elutasított Trócsányi László és Rovana Plumb helyett korábban Magyarországtól és Romániától is.

Orbán Viktor miniszterelnök már bejelentette, az új magyar jelölt Várhelyi Olivér uniós diplomata lesz. Emmanuel Macron francia elnök viszont még nem nevezte meg, kit akar francia biztosnak.

A Bizottság megalakulásának csúszása nem szokatlan, a jelenlegi, Juncker-bizottság is több hónap csúszással jött létre.