Választási kampányhangulatot árasztott az olasz politika két központi szereplőjének, Matteo Salvininek és Matteo Renzinek a tévévitája, amelyet a RAI1 közszolgálati tévécsatorna sugárzott kedden késő este.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője a műsor elején kijelentette, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) szeptember 5-én megalakult kormánya azért jött létre, mert a két párt meg akarta akadályozni, hogy választást tartsanak.

Matteo SalviniForrás: AFP/Manuel Dorati

Salvini úgy vélte, a kormány nem lesz hosszú életű, mivel a valamivel több, mint egy hónap alatt az M5S és a PD többet támadta egymást, mint az M5S és a Liga egy év kormányzás alatt. A római kormánnyal nem Európának, nem Merkelnek és Macronnak, hanem az olaszoknak kell elégedettnek lenniük"  - jelentette ki Salvini a francia elnökre és a német kancellárra utalva.

Az M5S-PD kormány értelmi szerzőjének tartott Matteo Renzi, a PD egykori főtitkára, volt kormányfő válaszában kifejtette: amikor Matteo Salvini az augusztusi szabadság kellős közepén bejelentette, hogy nem akarja folytatni az M5S-szel közös kormányzást, elfelejtette, hogy a törvényhozást "nem lehet a strandról leváltani".

A két fenegyerek

Az olasz politika két "fenegyerekének" tartott 46 éves Matteo Salvini és a 44 éves Matteo Renzi a Porta című, ismert politikai talkshow-ban hívta ki egymást párbajra. Mindketten sötétkék öltönyt, majdnem ugyanolyan színű nyakkendőt viseltek, és magázódtak. A több mint egyórás műsorban kétperces felszólalásokkal váltották egymást, részben újságírók kérdéseire válaszolva. A pezsgő, személyeskedő támadásoktól sem mentes vita elemzők szerint azt a benyomást keltette, hogy Salvini a jobbközép, Renzi pedig a balközép vezetőjének állítva be magát már parlamenti és tartományi választásaira készül. 

Kormányellenes demonstrációt hirdetett

A felmérésekben majdnem 33 százalékos népszerűségnek örvendő Ligát vezető Matteo Salvini kormányellenes demonstrációt hirdetett október 19-re Rómában, Matteo Renzi pedig ugyanekkor Firenzében mutatja be Italia Viva, vagyis Olaszország Él nevű új pártját, amely jelenleg nem éri el az 5 százalékos támogatottságot. Elemzők szerint a tévés párbaj döntetlennel zárult, és kiderült, hogy Salvini és Renzi célja közös, mindketten a miniszterelnök Giuseppe Contét akarják leváltani. 
Televíziós politikai vita a Rai-on utoljára a 2006-os parlamenti választásokkor volt, Romano Prodi és Silvio Berlusconi között. Matteo Salvini és Matteo Renzi egy kereskedelmi csatornán 2009-ben már vitázott egymással.

Matteo Salvini a mostani vita végén kijelentette, Giuseppe Contéval akar a tévében párbajozni. Conte visszaüzente, hogy készen áll erre.