Négyéves gyereknél is találtak már fegyvert az angol iskolákban

2019.10.16. 12:29

Négyéves gyereknél is találtak már fegyvert az angol és walesi iskolákban, de volt olyan tanuló, aki kardot, bozotvágó kést vagy éppen lőfegyvert vitt magával. A helyzet egyre súlyosabb, de az iskolai vezetők egyedül képtelenek ezt kezelni.

1383 tanulónál találtak valamilyen fegyvert az angliai és a walesi iskolákban tavaly április és idén augusztus között - írja a Sky News. A felfegyverkezett diákok száma azonban ennél sokkal magasabb lehet - a londoni rendőrségtől például egyáltalán nem kaptak információkat erre vonatkozóan.

A megismert esetek azonban így is döbbenetes képet mutatnak.

  • Walesben találtak már fegyvert egy négyéves gyereknél is.
  • A Devon and Cornwall Police arról számolt be, hogy egy 14 éves fiú egy karddal ment be az iskolába, 
  • Cambridgeshire-ben pedig egy fidget spinnert szerelt fel egy diák pengékkel. 
  • Leicestershire-ben egy 15 éves diák nuncsakuval volt felfegyverkezve, 
  • Bedfordshire-ben pedig az egyik diák egy bozótvágó kést, egy másik pedig lőfegyert vitt be magával az iskolába.

Az iskolák egyedül nem tudják megoldani a problémát

A lapnak Lucy Martindal, fiatalokkal foglalkozó szociális munkás azt mondta, hogy ez a helyzet csak egyre romilik. 

- A legtöbb ember indulás előtt azt ellenőrzi, hogy megvan a pénztárcája, vagy a kulcsa. Én azonban beszéltem már olyan diákkal, aki indulás előtt azt nézi meg, hogy a kése nála van-e? - mondta Lucy Martindal.

Geoff Barton, az iskolai vezetők szövetségének főtitkára szerint bár az adatok valóban ijesztőek, őt nem lepték meg. Barton szerint ugyanis ezek a számok jól mutatják, hogy mekkora probléma a fegyverek terjedése a szélesebb társadalom körében is.

- Az iskolák vezetése mindent megtesz, hogy kezelje ezt a helyezetet, de egyedül képtelenek ezt megoldani. Ehhez szükség lesz a rendőrség és a szociális ellátó szolgálatok támogatására is - mondta Geoff Barton.