A Gazprom áprilistól elkezdi szállítani a jövő télre szükséges gázt

2019.10.16. 14:59

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Moszkvában Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával tárgyalt.

Itt a miniszter azt mondta, hogy megállapodást kötöttünk arról, hogy a Gazprom jövő áprilistól elkezdi szállítani Magyarországra a jövő téli fogyasztás kielégítéséhez szükséges gázt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és a Gazprom orosz állami gázipari monopólium vezérigazgatója, Alekszej Miller találkozója Moszkvában 2019. október 16-ánForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Jelenleg tárgyalunk a mennyiség három milliárd köbméterre történő emeléséről - mondta.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a történelem folyamán először tele vannak a magyar gáztározók, amelyek kis híján 6,5 milliárd köbméternyi gázt tárolnak. 

Ez fedezi a szükségleteket a jövő téli időszakig - mondta.

Szijjártó Péter mérföldkőnek nevezte a Roszatommal folytatandó együttműködést a paksi építkezés tekintetében; nemrégiben elfogadták az atomerőmű alapvető terveit. A miniszter elmondta, hogy az előkészítés következő fázisához szükséges kapacitásokat a Roszatom már Magyarországra telepítette, így az építkezés előkészítése ütemesen halad.

"Magyarország így el tudja érni azt a tervét, hogy hosszú távon növelje a nukleáris energia arányát a hazai energiaellátásban. A nukleáris energia tiszta, olcsó és biztonságos forrás, amely hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez és ahhoz is, hogy csökkenjen a károsanyag-kibocsátás Magyarországon" - mondta Szijjártó.