A magyar technológiáknak köszönhetően százezrek jutnak tiszta ivóvízhez Afrikában

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. október 17. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter miniszter (j) fogadja a Budapesti Víz Világtalálkozón a magyar fővárosban tartózkodó Sam Cheptoris ugandai vízügyi minisztert 2019. október 17-én. MTI/KKM/Kovács Márton
Vágólapra másolva!
Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter afrikai vízügyi miniszterekkel tárgyalt; magyar technológiák segítségével százezrek jutnak tiszta ivóvízhez Afrikában - közölte Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) emlékeztetett:

az elmúlt években a magyar vízügyi vállalatok komoly eredményeket értek el az afrikai kontinensen.

Ghánában, a 2,5 millió lakosú Kumasi városában 2019 tavaszán megkezdődött az első magyar szennyvíztisztító-telep építése, amely több mint 100 ezer ember életminőségét javítja jelentősen azáltal, hogy csökkenti a felszíni és a felszín alatti vizek szennyeződését, valamint a szennyezett ivóvíz okozta megbetegedéseket.

Kitért rá: Szijjártó Péter és Cecilia Abena Dapaah ghánai vízügyi miniszter tárgyalásán a ghánai tárcavezető elismerését fejezte ki a magyar vízügyi szakembereknek. Az afrikai országban két újabb víztisztítási projektet is magyarok valósíthatnak meg.

Budapest, 2019. október 17. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter miniszter (j) fogadja a Budapesti Víz Világtalálkozón a magyar fővárosban tartózkodó Sam Cheptoris ugandai vízügyi minisztert 2019. október 17-én. MTI/KKM/Kovács Márton Forrás: MTI/KKM/Kkm/Kovács Márton

Arról is beszámolt, hogy Szijjártó Péter és Sam Cheptoris ugandai víz- és környezetügyi miniszter megbeszélésén áttekintették a 16 millió euró összértékű nemzetközi gazdaságfejlesztési együttműködési program megvalósítását. A program része a Rwamwanja menekülttábornak biztosítandó víztisztító berendezés, így

legalább 200 ezer ember jut majd tiszta ivóvízhez a magyar víztisztító egységek segítségével a legnagyobb ugandai menekülttáborban.

Uganda a migráció szempontjából kulcsfontosságú, az országban élő menekültek száma meghaladja a másfél milliót, így a magyar víztisztítási technológiák komoly segítséget jelentenek az országnak.

Szijjártó Péter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Európának az az érdeke, hogy Afrika népességmegtartó ereje és képessége növekedjen. Uganda ebből a szempontból kiemelt partner, hiszen a kelet-afrikai térség stabilitását garantálhatja.

A Rwamwanja menekülttábor víztisztító berendezését még az idén üzembe helyezik.

A sajtófőnök közölte: Szijjártó Péter találkozott továbbá Ahmed Abdullah Mohammed Al Shehhi ománi vízügyi miniszterrel, a tárcavezetők áttekintették a két ország energia- és vízügyi együttműködését, valamint egyeztettek a közelgő magyar külügyminiszteri látogatás részleteiről.