Cáfolta azokat a híreszteléseket egy csütörtöki nyilatkozatában Hulusi Akar török védelmi miniszter, amelyek szerint a török hadsereg vegyi fegyvert is bevet az északkelet-szíriai offenzíva során az Ankara által terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen.

Akar szavait az Anadolu török állami hírügynökség idézte, aki a jelentés szerint azt mondta: olyan információk érkeznek hozzájuk, hogy az YPG alkalmaz vegyi fegyvert, amit megpróbálnak a török hadseregre kenni. 

Köztudott tény, hogy a török haderő eszköztárában nincs vegyi fegyver - mondta a miniszter.

Olyan értesüléseik is vannak, hogy az YPG civilek elleni támadásokra készül, hogy azt a látszatot keltse, hogy az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet továbbra is fenyegetést jelent a térségben. Különösen a külföldi sajtóban sok olyan valótlan hírt és felvételt látnak, ami a török hadsereg körültekintését és sikerességét próbálja beárnyékolni  - tette hozzá Hulusi Akar.

Sanliurfa tartomány, 2019. október 17. Török tüzérek harckocsikon egy gyapotföldön, a Szíriával határos Sanliurfa délkeleti tartományban 2019. október 17-én. Törökország október 9-én indított hadműveletet Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellenForrás: MTI/AP/Emrah Gürel

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az YPG-vel, továbbá az Iszlám Állam tagjaival szemben. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó iszlamista szélsőségesek felügyeletét azon a területen, amelyet ellenőrzése alá von. 

Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A török katonai beavatkozás az után vette kezdetét, hogy kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely kiképezte és modern fegyverekkel látta el az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban.

A török védelmi minisztérium csütörtökön arról számolt be, hogy eddig az YPG 673 terroristáját tették harcképtelenné.