Új-Zélandon a rendőröknél általában nincs fegyver, a kocsiban tárolják

At least 9 killed in New Zealand mosque shootings Friday prayers MOSQUE shootings gunmen New Zealand Christchurch
Az új-zélandi Christchurchben másfél hónapja egy ausztrál állampolgárságú támadó két mecsetnél 50 embert meggyilkolt, és legalább 50 embert megsebesített.
Vágólapra másolva!
Új-Zélandon kísérletként fegyveres reagáló rendőri egységeket állítanak fel, hogy sokkal hamarabb reagáljanak a hatóságok olyan esetekre, mint amilyen idén március 15-én Christchurch két mecseténél történt terrorcselekmény, amelyben 51 ember halt meg.
Vágólapra másolva!

Az egységekben olyan rendőrök lesznek, akik

nagyfokúan jártasak a fegyverhasználatban, jól felszereltek,

mozgósíthatóak és készek a fegyveres összecsapás első vonalában harcolni. A kezdeményezést novembertől indítják - hangsúlyozták egy közleményben.

A hathónapos próbaidő alatt az egységeket az ország nagyobb központjaiban vetik be a rendőrségi feladatok frontvonalában, köztük Aucklandban, Waikatóban és Canterburyben, ahol Christchurch is található.

A rendőrség szerint azért választották ezeket a körzeteket, mert ezekben derítették fel, adták le, illetve foglalták le a legtöbb lőfegyvert.

Rendőrök a christchurchi támadás helyszínén Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Diederik Van Heyningen

Új-Zélandon a kormány betiltott minden katonai jellegű félautomata és automata fegyvert egy hónappal a christchurchi terrortámadás után, amelyben a támadó automata fegyverrel gyilkolta meg áldozatait. A hatóságok ugyanakkor fegyverbeszolgáltatási akciót is hirdettek, amelynek keretében több ezer embertől megvásárolták fegyvereiket.

Új-Zélandon a rendőrök általában nem viselnek oldalfegyvert, fegyvereiket a járőrautókban tárolják.