Megússza a börtönt a barátját halálra késelő, magyar származású brit fiatal

2019.10.18. 16:33

A magyar származású, 18 éves Joshua Molnar genszternek vallotta magát, együtt bandázott a 17 éves Yousef Makkival, akit legjobb barátjának tekintett, egészen addig, amíg egy drogügy miatt össze nem verekedtek. A két kamasz közti vita addig fajult, hogy Joshua késsel támadt a társára. A fiú belehalt súlyos sérüléseibe, gyilkosa mégsem kerül börtönbe, csak 16 hónapnyi javítóprogramon kell résztvennie, amiért félrevezette a rendőröket, és illegálisan fegyvert tartott magánál. Az ügy rávilágított arra, hogy Angliában egyre több a késelés, amelyhez gyakran az erre buzdító rapzenekarok, internetes klipek és a drogok is hozzájárulnak.

A gyilkos és áldozata egy jó hírű magániskolába, a Manchester Grammar Schoolba járt. 

Együtt bandáztak, füveztek, és erőszakos, késelésről, gyilkolásról szóló rapzenét hallgattak. A szakértők szerint ez okozhatta a tragédiát. A két barát között ugyanis drogügyek miatt tört ki és fajult késeléssé a verekedés. 

Bár a felmentő ítélet már júliusban megszületett, azóta is lázban tartja a lakosságot az eset, mert a fegyverviselést tiltó szigetország egyik legnagyobb problémájára világít rá" 

– mondta a korábbi brit belügyminiszter, Sajid Javid. 

Azt is hozzátette, hogy az elmúlt öt évben egyre nőtt a késelések száma. Ennek az oka pedig a kábítószeres bandák közötti vetélkedés és a közösségi médiában túláradó erőszak.

A tárgyalás végén Joshua azt állította, hogy önvédelemből ölte meg a társát, amivel elérte, hogy a bíróság végül felmentese az emberölés vádja alól.  A bíró így fogalmazott: egy ilyen „balesetre" számítani lehetett.

Stephanie Molnar, a fiú anyja, bár elismerte fia bűnösségét, mégis a pártját fogta: 

Joshua hasonlóan viselkedett, mint más tizenéves a környéken. Csak spanglizott és rapzenét hallgatott"  – mondta.

A meggyilkolt fiú családja viszont nem nyugszik bele a bíróság döntésébe, ezért fellebbezett az ügyész. 

Minden lépést megteszünk, hogy kiderüljön az igazság az ügyében. Nincs bocsánat, megölték az öcsémet"  – mondta Yousef nővére, Jade.

Angila-szerte egyre ijesztőbb mértékben növekszik a késelések száma: 1946 óta 285 ezer szúrófegyverrel elkövetett támadás került jegyzőkönyvbe. A fővárosi rendőrség szerint idén, csak Londonban, már 19 késes haláleset történt - írta meg a Blikk.