Komoly bandaháború tört ki az egyik mexikói állam fővárosában, Culiacánban. A város gyakorlatilag csatatérré változott El Chapo drogbáró egyik fiának megtalálása után. A mexikói kormány közölte, hogy a rendőrök a vérontás elkerülése érdekében elengedték Ovidio Guzmant és társait. Eddig két halottról számoltak be, és huszonegyen sebesültek meg.

A Riodoce rádióadó arról számolt be, hogy a belvárosban teherautókról felfegyverzett civilek lőnek egymásra délután, fényes nappal. A jelentés szerint a félautomata fegyverek között nagy kaliberűek is vannak. Egyesek kisteherautókra, pick-upokra szerelt géppuskákkal járják az utcákat, valamint robbanások is hallatszanak.

A 750 ezres lakosú Culiacán Sinaloa állam fővárosa. Az államban működik a Sinaloa kábítószerkartell, amelynek a vezérét, Joaquin "Chapo" Guzmant az Egyesült Államokban tartják fogva, miután életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Lövedéknyomok egy autó golyóálló ablakán a mexikói bandaháború helyszínénForrás: MTI/AP/Augusto Zurita

A háborúskodás amiatt tört ki, hogy a hatóságok letartóztatták Ovidiót, a drogbáró fiát. Egy rendőregység ütött rajta egy házban A Köpcös, vagyis Joaquín Guzman bebörtönzött drogbáró egyik fián és három másik férfin. Le akarták tartóztatni őket,  de a drogkartell túlerőben lévő fegyveresei megakadályozták ezt, és randalírozni kezdtek a 750 ezer lakosú városban.

A harmincfős rendőregység a kábítószer-kereskedelemmel vádolt Ovidio Guzmanon és három társán ütött rajta a házban. A várost uraló Sinaloa kartell emberei azonban körbevették a házat, és géppuskával felfegyverzett kisteherautóikon elárasztották a várost. 

A rendőrök a vérontás elkerülése érdekében elengedték Ovidio Guzmant és társait - közölte a mexikói kormány.

Járókelők menekülnek a bandaháború közelébőlForrás: MTI/AP/Augusto Zurita

Guzmanék elengedése ellenére Culiacánban ezután heves összecsapások voltak a drogkereskedők és a rendőrség, valamint a hadsereg között. Az állam kormányzója felszólította a lakosokat, hogy keressenek fedezéket, aki épületben tartózkodik, maradjon ott.

Forrás: MTI/AP/Augusto Zurita

Közben a helyi börtönből több rab kiszabadult, egyelőre nem lehet tudni, hányan. A kaotikus állapotok az éj leszállta után sem értek véget a városban. Az állam rendőrfőkapitányának tudomása szerint a csütörtöki erőszaknak két halálos és 21 sebesült áldozata van.  A mexikói belbiztonsági erőket mozgósították, és összeült a kormány válságstábja is.