Szabadon engedtek 24 ellenzékit Venezuelában

2019.10.18. 12:30

Szabadon engednek Venezuelában 24 embert, akit kormányellenes tüntetéseken elkövetett erőszakos cselekményekért börtönöztek be - jelentette be az ország főügyésze pénteken, nem sokkal azután, hogy az ENSZ Közgyűlése titkos szavazással Venezuelát is beválasztotta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába (UNHRC), amit számos jogvédő bírál.

Tarek William Saab közlése szerint a 24 ember 2014 és 2017 között követte el azokat a cselekményeket, amelyekért börtönbe került.

A hatóságok 2017 óta már 222 olyan embert engedtek szabadon, aki erőszakos tüntetéseken vett részt. A kormány mostani lépésével is bizonyítani akarja elkötelezettségét az ország békéje mellett - mondta a Telesur tévé jelentése szerint.

Alfredo Romero, a Foro Penal nevű emberi jogi szervezet egyik munkatársa közölte, hogy a 24 máskéntgondolkodó közül tizenketten már kiszabadultak.

Venezuela az Emberi Jogi Tanácsban

Az ENSZ tudomása szerint Venezuelában több száz ember ül rács mögött politikai okból. A világszervezet emberi jogi főbiztosa és számos jogvédő szervezet az emberi jogok súlyos megsértésével - kínzással, gyilkossággal, megfélemlítéssel - vádolja Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányát.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy Venezuela beválasztása az Emberi Jogi Tanácsba tovább rontja a testület amúgy is megtépázott hitelét, amelyben több olyan állam is helyet kapott, amely súlyos jogsértéseket követ el.

Maduro arcátlan módon azért akart országának is egy helyet, hogy ki tudja védeni a bírálatokat, amelyeket a venezuelai nép elnyomása miatt kap - tette hozzá.

Az Egyesült Államok tavaly kilépett a tanácsból.

Maduro nyert a választáson

Venezuela évek óta súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. Tavaly több száz emberéletet követelő tömegtüntetések kezdődtek, ennek ellenére a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro nyerte meg a választást, amely azonban az EU szerint nem volt sem szabad, sem tiszta.

Tüntetők lengetnek venezuelai zászlókat a Simón Bolívar hidat lezáró venezuelai rohamrendőrök előtt a határ kolumbiai oldalán lévő Cúcutában február 23-ánForrás: MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzman Jr.

A belpolitikai válság tovább mélyült azóta, hogy az ellenzéki többségű parlamentet vezető Juan Guaido az ország ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát.

Guaidó azzal vádolta meg csütörtökön a kormányt, hogy brutálisan meggyilkolta a caracasi közgyűlés egyik képviselőjét, pártjának egyik tagját. Edmundo Rada szerdán tűnt el, összeégett holttestét csütörtökön találták meg. Radát két lövéssel ölték meg.