Újabb érdekességek derültek ki a pincébe zárt holland család ügyében

2019.10.18. 14:28

Mint ahogy arról az Origo is beszámolt korábban itt és itt, egy osztrák férfit vettek őrizetbe és gyanúsítottak meg annak a családnak az ügyében, amelynek tagjai mintegy tíz évig éltek egy pincében a világtól elzárva a Hollandia északi részén fekvő Ruinerwold településen. Kiderült, hogy a család egyik 25 éves tagja az utóbbi időben aktív volt a közösségi médiában is, és többször is megfordult egy helyi kocsmában, mielőtt értesítették volna a rendőrséget. A holland média legutóbbi információi szerint a család kapcsolatban állhatott a dél-koreai székhelyű Egyesítő Egyházzal. 

Korábban eltérő információk jelentek meg, hogy pontosan hány ember is volt elzárva, a legfrissebb hírek szerint egy apa hat gyerekével élt a pincében.

A drenthe-i rendőrség kedden újabb információkat osztott meg a nyilvánossággal. Kiderült, hogy a család egyik tagja sem volt regisztrálva, mint a falu lakosa. A szóban forgó 25 éves férfit a holland média Jan Zon van Dorstenként azonosította. Instagram-adatlapja szerint július óta tizenkét bejegyzés látható. 

Három fotó vasárnap készült Ruinerwoldben, mielőtt bement volna egy bárba teljesen zavartan, és a rendőrséggel kapcsolatba lépett volna. Az egyik fotón egy építési területet látható a házon belül, egy másikon pedig ahogy utazik a falun belül. 

A rendőrséggel való kapcsolatba lépés előtt egy-másfél héttel legalább háromszor utazott a farmról a faluba, és legalább egy emberrel beszélt is. 

Forrás: ANP/AFP/Vincent Jannink

Jeffrey Scheper helyi autókereskedő azt nyilatkozta, hogy a kocsma előtt látták a férfit, akit a heves eső miatt bevittek és megkínáltak egy sörrel. Zavartnak tűnt, de nem gondoltuk egyből, hogy valami nincs rendben  - mesélte Scheper. 

A férfi, aki megkövülten meredt a diszkólámpára, mintha még sose látott volna ilyet, munkát keresett, másnap pedig új ruhákat kért.  

Amikor a harmadik alkalommal is megfordult a kocsmában, beszélt a tulajdonossal is, aki azt mondta, hogy  öt sört rendelt magának, 80-as évekbeli ruhát hordott, a haja ápolatlan, a szakálla pedig hosszú volt. A tulajdonos szerint a férfi azt állította, hogy megszökött, és nem mehet haza. 

Forrás: ANP/AFP/Vincent Jannink

Az ügyészség közölte, hogy az esettel kapcsolatban őrizetbe vett 58 éves férfit csütörtökön állítják bíróság elé, a jelenlegi gyanú szerint akarata ellenére tartotta fogva a családot.

Roger de Groot polgármester úgy nyilatkozott, hogy az őrizetbe vett férfi nem az apa, és hogy a 18 és 25 év közötti testvérek anyja évekkel ezelőtt meghalhatott. 

Sok minden nem világos még, vizsgáljuk, hogy pontosan mi történt  - mondta a drenthe-i rendőrség szóvivője. 

A farm tulajdonosa azt mondta, hogy soha nem látott semmi problémát a birtokon, az őrizetbe vett bérlő pedig mindig időben fizetett. 

Forrás: ANP/AFP/Wilbert Bijzitter

Az egyik szomszéd azt mondta, hogy a bérlő furcsa figura volt, és hogy a birtok biztonsági kamerákkal van körülvéve - olvasható a Fox News oldalán. 

Hogy kerül a képbe az Egyesítő Egyház?

Holland hírforrások szerint a család megismerkedett a tömeges esküvőkről ismert vallási kultusszal, amikor az apa Hollandiába költözött. Adományok tették lehetővé számukra, hogy közel egy évtizedig elszigetelten éljenek a farmon. 

Az őrizetbe vett Josef B. unokatestvére szerint azonban a családot kb. harminc évvel ezelőtt kidobták a szektából. Sok volt a nézeteltérés a szüleim és a nagybátyám, illetve a nagybátyám és a egyház között - nyilatkozta az unokatestvér, hozzátéve, hogy egy adott pillanatban lelépett a nagybátyja.

Az Egyesítő Egyházat 1954-ben alapította Sun Myung Moon önjelölt messiás. Hite szerint Jézus Krisztus választotta ki őt a béke és a harmónia ideális világának létrehozására irányuló munka folytatására. 

Moon 2012-es haláláig olyan tömeges esküvőket irányított, ahol ezrek házasodtak össze úgy, hogy néha éppenhogy csak találkoztak, és nem is beszélték egymás nyelvét. Az 1990-es évek elején 180 országból 7 millió követője lehetett a szektának, melyet nem sokkal később Németországban és más európai országokban is betiltottak, mert veszélyesnek ítélték meg őket.

Forrás: ANP/AFP/Vincent Jannink

Az apa állítólag három évvel ezelőtt lebénult, ez tette lehetővé, hogy pénzt kapjon a család a szervezettől. Állítólag nagy mennyiségű készpénzt találtak a farmon - írja szintén a Fox News.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK