Az uniós halasztás miatt előrehozott választásokat javasol az észak-macedón miniszterelnök

diplomacy Horizontal
Zoran Zaev, lemondott észak-macedón miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Előrehozott parlamenti választások kiírását javasolta szombaton Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval.
Vágólapra másolva!

A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében a nyugat-balkáni ország megbékélt Görögországgal, és a nevét is Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta, így a brüsszeli döntést a kormány csalódásként élte meg.

2017-ben a Zaev vezette szociáldemokraták legfontosabb kampányígérete az ország euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt.

Zoran Zaev az ország lakosaihoz intézett televíziós beszédében úgy fogalmazott:

előrehozott választásokat javasol, hogy állampolgárok eldönthessék, milyen irányban haladjon a továbbiakban az ország.

Zoran Zaev Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést, amely szerint - főként Franciaország ellenkezése miatt - ismét elhalasztották a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Észak-Macedóniával. Erről bővebben itt írtunk.

- fogalmazott.

Csalódott és dühös vagyok, és tudom, hogy a népem is így érez - hangoztatta Zoran Zaev.
Kiemelte, hogy vasárnap találkozik az államfővel és a többi politikai párt vezetőjével, hogy a következő lépésekről tárgyaljanak. E találkozón hivatalosan javasolni fogja a választások kiírását.

Reményének adott hangot, hogy a választások kiírása esetén az állampolgárok helyesen fognak dönteni, és az ország nem tér le az uniós útról.

A NATO-csatlakozási tárgyalások azonban nem rekedtek meg, a 29 NATO-tagország közül 20 már ratifikálta a csatlakozásról szóló dokumentumot, így a jövő évben Észak-Macedónia már teljes jogú NATO-taggá válhat.