Szeptember elején felállt a baloldali bevándorláspárti olasz kormány, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) koalíciós kormánya Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével. A fenti, sajátos koalíció azért jött létre, mivel Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője az előrehozott választások érdekében felmondta a koalíciót a Brüsszelnek egyre több, értelmetlen engedményt tenni akaró Öt Csillaggal. A baloldali pártok antidemokratikus módon, inkább megegyeztek, mint hogy megkérdezzék a választókat és persze,  nagy eséllyel elbukjanak Salvinivel szemben. Salvini belügyminiszterként sikerrel fékezte meg a Soros-féle álcivil szervezetek akcióit, vagyis, hogy migránshajókkal hozzanak bevándorlókat Európába. Lezárta az addig fő célállomásként szolgáló olasz kikötőket előttük. A Giuseppe Conte vezette, mostani kormánynak természetesen első dolga volt ezen változtatni, szinte azonnal engedtek a brüsszeli nyomásnak, és újra megnyitották a kikötőket a migránsok áradata előtt. Nem csoda hát, hogy Salvini személye, valamint a bevándorlásellenes Liga párt egyre népszerűbb, és a jobboldali szövetségeseikkel együtt az 50 százalékot is meghaladta szeptemberben. Salvini mára óriási demonstrációra hívta a szimpatizánsait Róma egyik legnagyobb terére, hogy összefogja a bevándorlásellenes olaszokat. A tüntetés három órakor kezdődött. Bayer Zsolt Salvini melletti szimpátiatüntetésre hívta a magyarokat az olasz nagykövetség elé, szintén három órára.

Frissítés: 

Ahogy a magyarországi békemenetre, úgy a Matteo Salvini által meghirdetett Olasz büszkeség napjára is az ország minden szegletéből tömegek érkeztek az olasz fővárosba, hogy a Giuseppe Conte vezette baloldali olasz kormány, illetve annak migránsbarát intézkedései ellen tüntessenek.

A Liga vezetője már jóval a rendezvény hivatalos kezdete előtt a helyszínre érkezett, csak úgy mint támogatóinak többsége, akik olasz zászlókat a magasba emelve üdvözölték a politikust, írja a Magyar Nemzet. A demonstráción részt vesz Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország vezetője és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke is.

Kattintásra galéria nyílik!Forrás: Matteo Salvini / Twitter

A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!" felirattal.

A főváros szinte teljesen lebénult a hatalmas tömegtől. A demonstráció helyszíne már önmagában szimbolikus: a felirat szerint ugyanis a Lateráni Szent János-bazilika a „a város és a világ templomainak anyja és feje", Róma, és a világ legjelentősebb katolikus egyházi épülete, a pápai trón székhelye.

A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar zászló is felbukkant „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!" felirattal.

Korábban írtuk:

Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője a párt éves nagygyűlésén beszél, a lombardiai Pontidában szeptemberbenForrás: AFP/Miguel Medina

Ahogy - brüsszeli nyomásra - megalakult az új baloldali kormány,

már szeptember közepén arról lehetett olvasni, hogy újból engedélyezték kikötni Lampedusán az egyik migránsokat taxiztató hajót, amelyet sok másik követett. De néhány nappal ezután a baloldali kormány külügyminisztere Luigi Di Maio, elmondta, hogy szerinte a migránsválságot csak kötelező kvótákkal lehetne megoldani, és az új baloldali kormány ebbe az irányba tesz törekvéseket. 

Ahogy arra számítani lehetett, az olasz kikötőket  újra megrohamozták a migránsokat szállító álcivil Soros-szervezetek hajói.

Migránsok az 'Ocean Viking' fedélzetén.Forrás: AFP/Anne Chaon

Legutóbb pénteken számoltunk be arról, hogy az Ocean Viking álcivil hajó 104 menedékkérőt vett fedélzetére pénteken egy gumicsónak fedélzetéről 50 tengeri mérföldre (93 kilométer) a líbiai partoktól – közölte a hajót üzemeltető, Soros támogatta SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezet.

Hogy a kikötők megnyitása mekkora felhajtó erővel bírt, azt jól mutatja az is, hogy időközben 81 illegális bevándorló is érkezett az olasz partokra Lecce közelében egy vitorláshajóval. Az olasz hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy az iraki, indiai, pakisztáni és afgán migránsok közé embercsempészek is keveredtek-e.

A Szardínia sziget déli részén található Teulada község térségébe pedig 23 migráns érkezett a nap folyamán két bárkával, amelyek Algéria partjai felől indultak útnak. A dél-olaszországi Lampedusa szigetére is érkeztek kisebb bárkákon menedéket keresők. Pénteken két csónak érte el a szigetet, összesen húsz tunéziai állampolgárral a fedélzetükön.

Az olasz belügyminisztérium hivatalos közlése szerint csak szeptemberben 2386 migráns érkezett az országba tengeri úton. Ez a legmagasabb szám egy hónapban eddig az idén. Nincs min csodálkozni, hiszen Matteo Salvini korábban már megmondta, hogy Giuseppe Conte olasz miniszterelnök második kormányának hivatalba lépésével Olaszország ismét egy migránsinvázióval fog szembesülni. És így is lett.

Salvini és a Liga a népszerűségi mutatók élén

Azonban hiába állt fel rendkívül antidemokratikus módon, a választások kikerülésével az új baloldali, olasz kormány, a népszerűségi mutatók élén továbbra is Matteo Salvini áll.

Róma, 2019. augusztus 26. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője sajtótájékoztatót tart a szenátus római épületében 2019. augusztus 26-án. MTI/EPA/ANSA/Claudio PeriForrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Ahogy arról korábbi cikkünkben, még szeptember közepén beszámoltunk, az EMG intézet által közölt adatok szerint, ha akkor tartották volna a választásokat, akkor a Liga a szavazatok 33,1 százalékára számíthatott volna. Ez az eredmény gyakorlatilag megegyezik azzal az eredménnyel, amit Salvini pártja a május 26-i EP-választáson elért (34,33 százalék).

Az új, bevándorláspárti kabinet azonban ezzel szemben, finoman szólva nem nyerte el az olaszok tetszését, ami főleg annak köszönhető, hogy megnyitották a migránsok előtt a kikötőket. A Demokrata Párt támogatottsága a szeptember eleji 23 százalékról 20,2 százalékra esett vissza. Az M5S pedig 19,7 százalékról 18,5 százalékra zuhant. A két kisebb jobboldali párt (Olasz Testvérek és Hajrá Olaszország) támogatottsága 7,3 és 7 százalékon áll.

Jól látszik tehát, ha a jobboldali pártok egy előrehozott választáson összefognának, akkor közel 50 százalékos támogatottsággal rendelkeznének. Mindez pedig az olasz választójogi törvények szerint bőven elég lenne a stabil többség megszerzéséhez a bevándorláspárti blokkal szemben.

Hatalmas szimpátiatüntetés Salvini mellett szombaton Rómában

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, ötszáz autóbusz és nyolc különvonat szállítja Olaszország legkülönbözőbb pontjairól a jobboldal és a jobbközép politikai irányzatok híveit a fővárosba az ellenzéki Liga vezetője, Matteo Salvini által szombatra meghirdetett megmozdulásra.

 

"Én is Salvinivel vagyok" molinót tart egy fiú egy Salvini melletti tüntetésen.Forrás: AFP/Miguel Medina

Az Olasz büszkeség jelszóval rendezendő tüntetés színhelye az egyik legnagyobb római tér. Az esemény a Liga és Matteo Salvini közösségi oldalain egyenesben követhető angol nyelven is.

A belügyminiszterből az olasz ellenzék vezetőjévé vált Matteo Salvini még szeptember elején, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) kormánya megalakulásakor bejelentette, hogy mozgósítani akarja az olaszokat a választások nélkül született kormánnyal szemben. A mostani tüntetés a héten elfogadott költségvetés adópolitikája, valamint a „Brüsszel, Berlin, Párizs irányította" római kormány „kikötőket megnyitó" migrációs intézkedései ellen szólnak.

Azért esett október 19-re a választás, mert október 27-től helyhatósági választássorozat indul, mégpedig először Umbriában, majd további hat másik tartományban, ahol összesen 30 millió olaszt várnak az urnákhoz.
A Liga mindenhol győzelemre készül a kormánypártokkal szemben, így készítve elő az utat az esetleges előrehozott országos választásokra és a kormányváltásra.A Liga szemet vetett a római főpolgármester székére is, ahonnan a botrányoktól meggyengült Virginia Raggi az M5S politikusa távozását követeli. Ennek oka, hogy Raggi - a Liga szerint - szeméttengerré és patkánytanyává változtatta a fővárost.

Matteo SalviniForrás: AFP/Manuel Dorati

A szombati erődemonstráció helyszíne Róma belvárosának egyik legnagyobb tere, a lateráni Szent János-bazilika előtti tér lesz, amely évtizedeken át az olasz baloldali tüntetések helyszíne volt, és itt rendezték a nagy szakszervezeti megmozdulásokat is. Később más politikai erők szintén ide költöztek: ezt tette Silvio Berlusconi 2006-ban és az M5S 2013-ban, amikor a mozgalom alapítója, Beppe Grillo kormányzásra szólította a civilekből lett pártot. 

Évek óta először Matteo Salvini mögé felsorakozott a teljes olasz jobboldal és a jobbközép is: a megmozduláson részt vesznek az Olasz Testvérek (FdI) elnökükkel, Giorgia Melonival, akárcsak a Hajrá Olaszország (FI), amelynek vezetője Silvio Berlusconi is azt ígérte, hogy személyesen jelen lesz a Liga eseményén. Ezzel a jobbközép három nagyobb pártja jelzi, hogy egységes frontot alkotnak Salvinivel, a koalíció következő miniszterelnök-jelöltjével.


Ígérem nektek, mindent megteszek, hogy a jelenlegi római kormányt minél előbb hazaküldjem!– szólt választóihoz a tüntetés előtt Matteo Salvini.

 Szimpátiatüntetés is lesz a rómaival egyidejűleg Budapesten

Bayer Zsolt író, a Magyar Nemzet publicistája, a Hír TV műsorvezetője Salvini római nagygyűlésével egyidejűleg szimpátiatüntetést hirdetett Budapestre, az olasz nagykövetség elé.  (Budapest, Stefánia út 95.)

A népszerű publicista szerint meg kell mutatni, hogy a normális, nemzetüket szerető és féltő európai emberek nincsenek egyedül, és képesek kiállni egymásért.

„Mutassuk meg, hogy az olasz nép éppúgy számíthat ránk, ahogyan mi is számíthatunk rájuk. Lebegjen szemünk előtt, hogyan fogadták ők Orbán Viktort, hogyan énekelték neki, hogy „Avanti Ragazzi di Buda!" – fogalmazott felhívásában Bayer Zsolt.

Hozzátette, Matteo Salvini harca a magyarok harca is, az olaszok pedig megérdemlik, hogy kiálljunk mellettük.