Ebben az évben már másodjára emelik a chilei fővárosban a metrójegyek árát: először 20, most pedig még 10 pesóval drágult a közlekedés. Az utasok tiltakozni kezdtek, a megmozdulások végül erőszakos tüntetésekbe torkollottak. 

A tüntetések előtt felhívások jelentek meg, hogy az utasok használják jegy nélkül a járatokat, ezzel tiltakozva az ellen, hogy 800 pesóról 830-ra emelték a metrójegyek árát (1 xhilei peso a jelenlegi árfolyamon számolva 2 forint).

A tüntetők pusztításba kezdtek, miután az összes metróbejáratot lezáratták az illetékesek. Összecsapások voltak a rendőrséggel is. A város tömegközlekedése összeomlott.

Lángokban áll a Santa Lucia metrómegállóForrás: AFP/Claudio Reyes

A hálózat működtetője azzal indokolta a 164 állomás lezárását, hogy a károk miatt nem oldható meg a biztonságos közlekedés. A zavargások alatt kigyulladt, vagy felgyújtottak egy felhőkarcolót, az Enel áramszolgáltató vállalat belvárosban lévő központját.

Santiago de Chile metróhálózata 140 kilométer hosszú, és a legmodernebb Dél-Amerikában. Lezárása arra kényszerítette a lakosságot, hogy gyalog érje el úti célját. Sok helyen a feldühödött emberek barikádokat emeltek az utcákon, és összeverekedtek a rendőrséggel. Sebastian Pinera államfő "bűnözőknek" minősítette a tüntetőket. A belügyminiszter az állambiztonsági törvényre hivatkozva vetette be a rendfenntartó erőket. A metró az egész hétvégén zárva marad.