Az RMDSZ még nem döntötte el, hogy támogatja-e az új román kormányalakítást

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke felszólal a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitáján a kétkamarás román parlament együttes ülésén 2019. október 10-én.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke felszólal a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitáján a kétkamarás román parlament együttes ülésén 2019. október 10-én.
Vágólapra másolva!
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) még nem döntötte el, hogy támogatja-e Ludovic Orban kormányalakítását.
Vágólapra másolva!

Erről Kelemen Hunor RMDSZ-elnök beszélt szombat este egy kolozsvári kampányrendezvényen, amelyen államfőjelölti minőségben válaszolt a hallgatóság kérdéseire.

Kelemen Hunor elmondta, azután döntenek, hogy megismerik a kormányprogramot és a miniszterjelölteket. Hozzátette: jó esély van arra, hogy az RMDSZ megszavazza a kormányt azért, hogy megadja számára az esélyt a munka gyors elkezdésére. Álláspontja szerint ugyanis

az országnak az az érdeke, hogy minél előbb kidolgozzák és elfogadják a jövő évi költségvetést.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) egyelőre nincs meg a kormány elfogadtatásához szükséges többsége, és a pártok közötti egyeztetéseket az a tényező is nehezíti, hogy elkezdődött az elnökválasztási kampány, és egymás ellen küzdenek azoknak a pártoknak a jelöltjei, amelyeknek meg kellene egyezniük a kormány támogatásáról. Szerinte a PNL kormányalakítását az is nehezíti, hogy a párt az utóbbi három évben "mindenkivel összerúgta a port", akivel ma a kormányalakításról tárgyalhat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

Mindezek ellenére Kelemen Hunor úgy vélte:

A politikus kijelentette: nincs jó véleménye Klaus Iohannisról, akit öt évvel ezelőtt úgy választottak Románia elnökévé, hogy a magyarok 82-83 százaléka is rá szavazott. Azt remélték ugyanis tőle, hogy az erdélyi helyzet jobb ismerőjeként az erdélyiek és a magyarok számára pozitív lépéseket tesz. Ehelyett

ő volt 1996 óta az első olyan államfő, aki még csak azt a gesztust sem tette meg, hogy március 15-én köszöntse a magyarokat.

"Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten" - jelentette ki. Azt is felrótta az államfőnek, hogy passzív volt a külpolitikában.

Kelemen Hunor elmondta, a 20-30 évesek elvárásaihoz is próbáltak igazodni, amikor az oktatást és a környezetvédelmet választották a kampány két fő témájának. Hozzátette: ezek a témák fokozottan foglalkoztatják a fiatalokat, és e generáció számára az a fontos, hogy vegyék őket komolyan.