Trócsányi László: Brüsszel jegeli a balkáni bővítést

Trócsányi László
Budapest, 2018. november 14. Trócsányi László igazságügyi miniszter a közigazgatási bíróságokról, valamint a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépéséről és egyes átmeneti szabályokról szóló törvényjavaslatok együttes általános vitájának expozéját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 14-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Brüsszel jegeli a balkáni bővítést, és amennyiben késleltetik az integrációt, más hatalmi centrumok szereznek befolyást a térségben - írta Trócsányi László, európai parlamenti képviselő vasárnap a MagyarNemzet.hu-n, annak kapcsán, hogy az Európai Unió tagállamainak nem sikerült megegyezniük Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről.
Vágólapra másolva!

Albánia és Észak-Macedónia vezetői politikai hovatartozástól függetlenül egyértelműen az uniós csatlakozás mellett foglalnak állást, így a csatlakozási tárgyalások megkezdése vagy annak elutasítása felveti az EU hitelességét - mutatott rá a politikus.

Mint írta, az EU olyan értékközösség, amelynek kisugárzóereje van a világban és az unió felelőssége elsődlegesen a szomszédos országok irányába áll fenn.

- fűzte hozzá, megjegyezve: ahhoz, hogy az unió erős és vonzó legyen, az kell, hogy szomszédai is stabilak, biztonságosak legyenek.

Trócsányi László Forrás: MTI/Soós Lajos

Úgy vélte, hogy kétségtelenül Szerbia és Montenegró áll a legközelebb az unióhoz való csatlakozáshoz, ezért az uniónak - hitelessége megőrzéséért - velük fel kell gyorsítani a tárgyalásokat. Ezzel kapcsolatban Trócsányi László azt hangsúlyozta, hogy "a jogállamisági kritériumok teljesítése fontos, ugyanakkor nem lehet politikailag túszul ejteni a csatlakozni kívánó országokat, folyamatosan újabb és újabb jogállamisági feltételeket meghatározva, és ezáltal késleltetni a csatlakozási fejezetek megnyitását vagy lezárását".

Az első világháborúra emlékeztetve azt írta, a nyugat-európai országoknak nem szabad elfeledkezniük arról, hogy a Balkán instabilitása milyen következményekkel járt és járhat akár a jövőben is. Kitért arra is, hogy

az országok lakosai joggal kérdezhetik, hogy miért visznek végbe fájó reformokat, amennyiben a nyugat-európai közvéleményben az unió további bővítése inkább félelmet kelt, mintsem megértést.

Rámutatott, hogy "ha egyes európai tagállamok késleltetik vagy ellehetetlenítik a bővítést, akkor más geopolitikailag jelentős országok szerezhetnek befolyást a Nyugat-Balkán országaiban az egész unió rovására".

Trócsányi László értékelése szerint amennyiben az EU intézményei az elkövetkező öt évben eredményeket akarnak felmutatni, úgy mind a bővítés, mind a szomszédságpolitika terén új lendületre van szükség, vagyis jelentősen fel kell gyorsítani a csatlakozási tárgyalásokat.

Az EU csak akkor lesz erősebb, ha szomszédaink számára vonzók vagyunk, fejlődésüket támogatjuk, sajátos problémáik megoldásában közreműködünk és a csatlakozni kívánó országokat befogadjuk - hangsúlyozta Trócsányi László, hozzátéve, hogy ehhez pénzügyi források is szükségesek, így a bővítés és szomszédságpolitika támogatásának a 2021-2027. évi pénzügyi keretben megfelelő hangsúlyt kell biztosítani.