Ismét az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács döntésétől függ Nagy Britannia EU-ból történő kilépése, miután a londoni alsóház a Brexit-megállapodás végrehajtásának halasztása mellett döntött. Boris Johnson brit miniszterelnököt törvény kötelezte, hogy kezdeményezze az Európai Tanácsnál a brit EU-tagság megszűnésének halasztását, azonban egy másik levélben viszont közölte a Tanáccsal, hogy szerinte hiba lenne, ha a kérést teljesítenék. Egy harmadik levelet pedig a brit parlamentnek küldött, amelyben kijelentette, hogy nem hajlandó a halasztásról tárgyalni.

Három levelet írt Boris Johnson brit miniszterelnök miután szombaton a londoni alsóház elfogadta a Brexit-megállapodás jóváhagyásának halasztását célzó módosító indítványt, amelynek célja a brit EU-tagság megszűnésének (Bexit) halasztása mindaddig, amíg a megállapodás jogi szövegét a parlament törvénybe nem iktatja.

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az első levél

Az első, az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak küldött levél megírására Johnsont törvény kötelezte. Ebben az áll, hogy a brit parlament elfogadott egy törvényt, amelynek előírásai kötelezik Őfelsége kormányát az október 31-i kilépési határidő meghosszabbításának kezdeményezésére. Johnson "Kedves Elnök úr" megszólítással küldött levele szerint

a brit kormány javasolja, hogy a hosszabbítás lejárati időpontja 2020. január 31-én,

brit idő szerint 23 óra - közép-európai időszámítás szerint aznap éjfél - legyen. A levélben szerepel ugyanakkor az is, hogy ha a felek ennél hamarabb ratifikálni tudják a Brexit-megállapodást, a brit kormány a halasztási időszak korábbi befejezését fogja javasolni. Ezen a levélen nem szerepel Boris Johnson aláírása, de még neve sem, csak annyi, hogy a levelet "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának miniszterelnöke" küldte.

Forrás: gov.uk

A második levél

Johnson az első levél után küldött egy jóval terjedelmesebb másodikat is, Kedves Donald megszólítással, amelyet aláírt. Ebben közölte,

személyes meggyőződése és kormányának álláspontja szerint a Brexit további halasztása károsan hatna az Egyesült Királyság és EU-partnereinek az érdekeire,

valamint a kétoldalú viszonyrendszerre. Kifejezte sajnálkozását amiatt, hogy a többi uniós vezetőnek még több időt és energiát kell áldoznia egy olyan ügyre, amelyről ő azt remélte, hogy a héten - a Brexit feltételeit rögzítő megállapodás megkötésével - megoldódott. A brit miniszterelnök elismeri, hogy ebben a helyzetben szükség lehet egy újabb EU-csúcs összehívására. Azt is közölte a második levélben, hogy kormánya folytatja erőfeszítéseit a Brexit-megállapodás ratifikálása érdekében, és a jövő hét elején beterjeszti az ehhez szükséges törvénytervezetet. Boris Johnson hangsúlyozza: bízik abban, hogy október 31-ig a ratifikációs folyamat végére lehet jutni. Ezt a levelet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke mellett elküldte Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, valamint az Európai Tanács tagjainak is.

Forrás: gov.uk

A harmadik levél

Ezt a brit parlamentnek írta Boris Johnson. Ebben leszögezi, hogy

nem szeretne halasztást,

ahogy az uniós állam- és kormányfők sem, éppen ezért sajnálatát fejezi ki, hogy az alsóház megszavazta a Brexit-halasztást. Azt írja, hogy a nép azt szeretné, hogy végrehajtsuk a Brexitet és az ország tovább tudjon lépni. Az lenne a legjobb az Egyesült Királyságnak és az Európai Uniónak is, ha az új Brexit-megállapodás szerint október 31-én kilépnénk. Kijelenti, hogy nem akar halasztásról tárgyalni az unióval és megismétli korábbi kijelentését, miszerint a halasztás nem megoldás. Bejelenti, hogy a kormány a jövő héten beterjeszt egy törvényt, amellyel az unióval a héten megkötött megállapodás szerint október 31-én végrehajthatják a Brexitet.

Forrás: Twitter

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Boris Johnson első levele után a Twitteren közölte, hogy megkezdi az ügyben a konzultációt a bennmaradó tagállamok vezetőivel.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a londoni parlament nem utasította el a megállapodást, csak elhalasztotta a döntést. A Twitteren közzétett üzenetében kiemelte, hogy a megállapodás nélküli Brexit elkerülése abszolút elsőbbséget kell élvezzen.