Újabb halottjai vannak a chilei zavargásoknak

demonstration Horizontal
A tüntetések már nem csupán a jegyárakról szólnak
Vágólapra másolva!
Nyolcra nőtt vasárnap a chilei fővárosban kitört zavargások halálos áldozatainak száma, a hatóságok az ország több régiójára és városára kiterjesztették a rendkívüli állapotot.
Vágólapra másolva!

Öt ember vesztette életét vasárnap Santiago de Chile egyik kerületében egy ruházati áruházban, amelyben tűz keletkezett, miután a randalírozó tüntetők kifosztották. Korábban három ember lelte halálát két másik áruház feldúlását követően kiütött tűzben.

A fővárosban pénteken bevezetett rendkívüli állapotot vasárnap kiterjesztették az ország északi részén fekvő Antofagastára és a déli Valdiviára is, ahol - mint a rendőrségi közlemény megállapítja - "számos rendbontás volt és támadás történt az állami és magántulajdon ellen".

A tüntetések már nem csupán a jegyárakról szólnak Forrás: AFP/Claudio Reyes

Napok óta

Sebastián Pinera elnök vasárnap a parlamenti képviselők és szenátorok előtt hangsúlyozta: "A demokráciának nemcsak joga, hanem kötelessége is megvédenie önmagát minden eszközzel, hogy szembeszálljon azokkal, akik el akarják pusztítani." Santiago de Chilében és az ország több más településén immár napok óta tartanak a zavargások, összecsapások.

Kivezénylik a hadsereget

Alberto Espina chilei védelmi miniszter bejelentette: ezerötszáz katonát vezényeltek az utcákra vasárnap hajnalban, hogy helyreállítsák a rendet. Velük együtt a hadsereg összesen csaknem tízezer tagja áll szolgálatban a fővárosi régióban.

Felfüggesztették az áremelést

Chilében pénteken kezdődtek az összecsapásokkal és gyújtogatásokkal kísért zavargások a metrójegy árának emelése miatt. Santiago de Chile metróhálózata 140 kilométer hosszú, és a legmodernebb Dél-Amerikában. Pinera jelezte: felfüggeszti a tömegközlekedéssel kapcsolatos népszerűtlen politikáját, és nyugalomra intette a lakosságot.

Az elnök vasárnap összeült a parlament két házának, valamint a legfelsőbb bíróságnak az elnökével, hogy megvitassák, milyen sürgős lépéseket kell tenni a nyugalom helyreállítása érdekében. Pinera ezenkívül törvénytervezetet küldött a parlamentnek, amelynek értelmében érvénytelenítik a metrójegy árának emeléséről hozott döntést. A képviselőház vasárnap este meg is szavazta a tervezetet.

Hírügynökségek felhívják a figyelmet, hogy a metrójegy árának emelése csupán a "jéghegy csúcsa", a zavargások a lakosság általános elégedetlenségét tükrözik a rossz életkörülmények, a gazdasági problémák és a rendkívül nagy társadalmi különbségek miatt. Chile Latin-Amerika egyik leggazdagabb, de egyben legegyenlőtlenebb országa.