Azonnal avatkozzon be a kormány és csökkentse a sziget legfőbb városában lévő migránsközpont túlzsúfoltságát, ezt követeli a görögországi Számosz szigetének polgármestere, Giorgos Stantzos, aki felhívást intézett a sziget lakóihoz, hogy csatlakozzanak a hétfő délutánra meghirdetett tüntetéshez.

A polgármester hangsúlyozta, hogy az elmúlt néhány évben a sziget, és különösen annak legfőbb városa, példátlan és tragikus válságot él át, mely totálisan felforgatta a mindennapi életünket.

Megjegyezte, hogy a növekvő miránstömeg olyan biztonsági problémákat idézett elő, amely érinti a lakosokat, a gyerekeket, a turistákat, de a bevándorlókat is. 

Migránsok tüntetnek a görög Számosz-szigeten lévő túlzsúfolt táboruk előtt 2019. október 18-án.Forrás: MTI/AP/Michael Svarnias

A helyi önkormányzatok azt szeretnék, hogy csökkentsék a migránsok miatti túlzsúfoltságot, megerősítsék a közbiztonságot, hatékonyabban védjék a határokat, zárják be a számoszi befogadóközpontot és gyorsítsák fel a a menedékjog megadását azok számára, akik valóban jogosultak arra - írja az Ekathimerini.

Tűz a görögországi Számosz szigetének migránsokat befogadó központjában 2019. október 15-én. A tűz a tábor különböző nemzetiségű lakói között kitört összecsapás közben keletkezett.Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/-

A hatóságok azt tervezik, hogy hétfőn 700 migránst áthelyeznek a szigetről szárazföldi létesítményekbe.