Szijjártó Péter megnyitotta az ománi magyar képviseletet

2019.10.21. 15:24

Magyar külképviseletet nyitott ünnepélyes keretek között a külgazdasági és külügyminiszter Omán fővárosában, Maszkatban.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon hangsúlyozta, hogy Omán a Közel-Kelet egyik legjelentősebb kőolaj- és földgázkitermelője, a vele való stratégiai együttműködés Magyarország számára energiaellátási biztonsági érdek.

Juszuf bin Alavi bin Abdullah ománi külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Maszkatban 2019. október 21-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

Szijjártó Péter a nagykövetség megnyitása után együttműködési megállapodást írt alá Juszuf bin Alavi külügyekért felelős miniszterrel és találkozott Ali bin Maszud asz-Szunaidi kereskedelmi és ipari miniszterrel, Nasszir bin Hamisz bin Ali Al Dzsasmi miniszteri rangú pénzügyminisztériumi főtitkárral, Káisz Mohammed al-Juszuffal, az Ománi Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint Dr. Ravija bin Szaud al-Buszaidi felsőoktatási miniszterrel.

Juszuf bin Alavi bin Abdullah ománi külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter politikai konzultációs egyetértési memorandumot ír alá Maszkatban 2019. október 21-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

A magyar diplomácia vezetője az MTI-nek kiemelte: a közel-keleti térség a világ egyik leggyorsabban fejlődő régiója, ráadásul az energiahordozó-kitermelés egyik központja is, ezért a nyitott gazdaságú Magyarországnak az az érdeke, hogy a lehető legszorosabb együttműködést tartsa fenn az Arab(Perzsa)-öböl térségével.Fontos, hogy legyenek stratégiai partnereink, ami a magyar vállalatok számára lehetőséget teremt. A kapcsolatok bővítése jó alapokról indul, mivel a MOL és az Ománi Olajipari Vállalat már jó ideje stratégiai partnerei egymásnak, utóbbi jelentős részvénycsomaggal bír a magyar olajipari cégben" - tette hozzá.

A MOL újabb kutatófúrásokba kezdett ománi partnerével egy feltételezett kőolajmezőn, aminek végeredménye akár igen ígéretes is lehet - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hozzáfűzte, hogy Omán nagyra becsüli, hogy a szultánság olajipari mérnökeinek képzésével Magyarország jelentős részt vállal: 50 ösztöndíjasnak biztosít helyet a felsőoktatásban.A Magyarországnál több mint háromszor nagyobb területű Omán népessége 3 millió fő.