Boris Johnson: A Brexit-megállapodás helyreállítja a brit szuverenitást

TUSK, Donald; JOHNSON, Boris
London, 2019. október 20. A brit parlament felvétele a Brexit feltételrendszeréről két nappal korábban kötött megállapodásról tartott alsóházi vitáról Londonban 2019. október 19-én. A törvényhozás nem fogadta el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről kötött megállapodást, és nem járult hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem. Boris Johnson miniszterelnök ezért formálisan kezdeményezte, de nem írta alá az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak küldött levelében a kiválás halasztását, egy másik levélben ugyanakkor közölte a testülettel, hogy károsnak tartaná a kérés teljesítését. MTI/AP/Jessica Taylor
Vágólapra másolva!
A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás elfogadása soha nem látott mértékben erősítené meg Nagy-Britannia szuverenitását, és minden eddiginél több döntési jogot telepítene vissza a brit demokratikus intézmények hatáskörébe - jelentette ki Boris Johnson brit kormányfő.
Vágólapra másolva!

A konzervatív miniszterelnök a Brexit-megállapodásról szóló törvénytervezet kedd délutáni alsóházi vitáját megnyitó felszólalásában kijelentette azt is, hogy az egyezmény törvénybe iktatásával már a jövő héten le lehetne állítani a megállapodás nélküli, rendezetlen kilépés következményeinek elhárítását célzó előkészületeket.

A brit parlament felvétele a Brexit feltételrendszeréről két nappal korábban kötött megállapodásról tartott alsóházi vitáról Londonban 2019. október 19-én. Forrás: MTI/AP/Jessica Taylor

A Brexit-megállapodás ratifikálásának tervezetét Johnson kormánya előző éjjel terjesztette be az alsóháznak,

rendkívül feszes elfogadási menetrenddel együtt,

amelynek alapján a tervezet második és harmadik olvasatbeli alsóházi elbírálása akár csütörtökre befejeződhet.

Kedd este a több képviselő által is élesen bírált menetrendről külön szavazás lesz. A Downing Street jelezte, hogy ha az alsóház ezt elveti, a kormány a tervezet egészét visszavonja, és elkezdi az előrehozott választások előkészítését.