Boris Johnson: A Brexit-megállapodás helyreállítja a brit szuverenitást

2019.10.22. 16:02

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás elfogadása soha nem látott mértékben erősítené meg Nagy-Britannia szuverenitását, és minden eddiginél több döntési jogot telepítene vissza a brit demokratikus intézmények hatáskörébe - jelentette ki Boris Johnson brit kormányfő.

A konzervatív miniszterelnök a Brexit-megállapodásról szóló törvénytervezet kedd délutáni alsóházi vitáját megnyitó felszólalásában kijelentette azt is, hogy az egyezmény törvénybe iktatásával már a jövő héten le lehetne állítani a megállapodás nélküli, rendezetlen kilépés következményeinek elhárítását célzó előkészületeket.

A brit parlament felvétele a Brexit feltételrendszeréről két nappal korábban kötött megállapodásról tartott alsóházi vitáról Londonban 2019. október 19-én.Forrás: MTI/AP/Jessica Taylor

A Brexit-megállapodás ratifikálásának tervezetét Johnson kormánya előző éjjel terjesztette be az alsóháznak, rendkívül feszes elfogadási menetrenddel együtt, amelynek alapján a tervezet második és harmadik olvasatbeli alsóházi elbírálása akár csütörtökre befejeződhet.

Kedd este a több képviselő által is élesen bírált menetrendről külön szavazás lesz. A Downing Street jelezte, hogy ha az alsóház ezt elveti, a kormány a tervezet egészét visszavonja, és elkezdi az előrehozott választások előkészítését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK