Bár még nem járt le az ötnapos északkelet-szíriai tűzszünet, de a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának már csak óráig vannak arra, hogy kivonuljanak arról az Eufrátesz folyótól az iraki határig tartó területről, ahol Ankara biztonsági övezetet akar létrehozni a jelenleg Törökországban élő szíriai migránsok számára. A kurd milíciát Törökország terrorszervezetként kezeli, ezért ha nem hagyják el időre a térséget, a török hadsereg "harcképtelenné teszi őket".

Recep Tayyip Erdogan török államfő az ankarai Esenboga repülőtéren tartott sajtótájékoztatót, mielőtt Szocsiba indult, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon Szíria ügyében.

Erdogan úgy fogalmazott: ha az Egyesült Államok nem tartja be ígéreteit, mármint azt, hogy az általuk támogatott Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia kedd 22 óráig elhagyja a biztonsági övezetet, abban az esetben Törökország az offenzívát onnan folytatja majd, ahol abbamaradt, de ezúttal "sokkal határozottabb formában".

Törökország támogatta szíriai katonák harcocsin a délkelet-törökországi Sanliurfa tartománybeli Akcakale körzetbenForrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

A csütörtöki török-amerikai tűzszüneti megállapodás szerint Törökország 120 órára felhagy a harci cselekményekkel az általa terrorszervezetként kezelt kurd milíciával szemben, amennyiben a kurd harcosok ez idő alatt kivonulnak a biztonsági övezet területéről, ahová a jelenleg Törökországban élő szíriai migránsok többsége vissza tud majd térni. (Erről bővebben a Migrációkutató Intézet legújabb gyorselemzése alapján A Béke Forrása elnevezésű török hadművelet című cikkünkben írtunk.)

A török elnök kedden közölte: eddig 700-800 milicista hagyta el a kijelölt területet, de állítólag a fennmaradó 1200-1300 is gyorsan ki fog vonulni onnan. Erdogan újságírói kérdésre válaszolva elmondta: azokat a fegyvereket, amelyeket a "terroristák" nem tudnak magukkal vinni és a raktárakban hagynak, a török hadsereg összegyűjti. Mindeközben a török védelmi minisztérium kedden arról számolt be, hogy a "terroristák" 42 alkalommal sértették meg a fegyvernyugvást. Egyúttal jelezték: azt a "terroristát", akit 22 óra után a térségben találnak, "harcképtelenné teszik".

Szíriai fegyveresek az északkelet-szíriai Manbídzs város térségébenForrás: MTI/AP/-

A török államfő keddi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy az északkelet-szíriai hadművelet keretében a török hadsereg mostanáig, 160 települést beleértve "tisztított meg a terroristáktól". Kifejtette: a harcokban hét katona, a szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki csoport 79 fegyverese, és 20 civil vesztette életét a török oldalon, miközben Ankara 775 "terroristát tett harcképtelenné".

A Béke Forrása hadművelet

A török hadsereg és az SNA október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetként és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelt YPG, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Ugyanakkor az YPG, amelyet Ankara a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségesének tart, az elmúlt években éppen az Iszlám Állam elleni harcra hivatkozva kapott kiképzést és modern fegyvereket pártfogójától, az Egyesült Államoktól.