A török elnök a tűzszünet lejárta előtt a szíriai hadművelet folytatásáról beszélt

Szíria, Törökország, szíriai katonák
Törökország támogatta szíriai katonák harcocsin a délkelet-törökországi Sanliurfa tartománybeli Akcakale körzetben 2019. október 18-án. Mike Pence amerikai alelnök az előző napon bejelentette, hogy Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött ötnapos érvénnyel. Törökország október 9-én indított hadműveletet Béke Forrása fedőnéven Északkelet-Szíriában a Szíriai Demokratikus Erők, (SDF) ezen belül a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellen. MTI/EPA/Erdem Sahin
Vágólapra másolva!
Bár még nem járt le az ötnapos északkelet-szíriai tűzszünet, de a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának már csak óráig vannak arra, hogy kivonuljanak arról az Eufrátesz folyótól az iraki határig tartó területről, ahol Ankara biztonsági övezetet akar létrehozni a jelenleg Törökországban élő szíriai migránsok számára. A kurd milíciát Törökország terrorszervezetként kezeli, ezért ha nem hagyják el időre a térséget, a török hadsereg "harcképtelenné teszi őket".
Vágólapra másolva!

Recep Tayyip Erdogan török államfő az ankarai Esenboga repülőtéren tartott sajtótájékoztatót, mielőtt Szocsiba indult, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon Szíria ügyében.

Erdogan úgy fogalmazott: ha az Egyesült Államok nem tartja be ígéreteit, mármint azt, hogy az általuk támogatott Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia kedd 22 óráig elhagyja a biztonsági övezetet, abban az esetben Törökország

az offenzívát onnan folytatja majd, ahol abbamaradt,

de ezúttal "sokkal határozottabb formában".

Törökország támogatta szíriai katonák harcocsin a délkelet-törökországi Sanliurfa tartománybeli Akcakale körzetben Forrás: MTI/EPA/Erdem Sahin

A csütörtöki török-amerikai tűzszüneti megállapodás szerint Törökország 120 órára felhagy a harci cselekményekkel az általa terrorszervezetként kezelt kurd milíciával szemben, amennyiben a kurd harcosok ez idő alatt kivonulnak a biztonsági övezet területéről, ahová a jelenleg Törökországban élő szíriai migránsok többsége vissza tud majd térni. (Erről bővebben a Migrációkutató Intézet legújabb gyorselemzése alapján A Béke Forrása elnevezésű török hadművelet című cikkünkben írtunk.)

A török elnök kedden közölte:

eddig 700-800 milicista hagyta el a kijelölt területet,

de állítólag a fennmaradó 1200-1300 is gyorsan ki fog vonulni onnan. Erdogan újságírói kérdésre válaszolva elmondta: azokat a fegyvereket, amelyeket a "terroristák" nem tudnak magukkal vinni és a raktárakban hagynak, a török hadsereg összegyűjti. Mindeközben

a török védelmi minisztérium kedden arról számolt be, hogy a "terroristák" 42 alkalommal sértették meg a fegyvernyugvást.

Egyúttal jelezték: azt a "terroristát", akit 22 óra után a térségben találnak, "harcképtelenné teszik".

Szíriai fegyveresek az északkelet-szíriai Manbídzs város térségében Forrás: MTI/AP/-

A török államfő keddi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy az északkelet-szíriai hadművelet keretében a török hadsereg mostanáig, 160 települést beleértve "tisztított meg a terroristáktól". Kifejtette: a harcokban hét katona, a szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki csoport 79 fegyverese, és 20 civil vesztette életét a török oldalon, miközben Ankara 775 "terroristát tett harcképtelenné".

A Béke Forrása hadművelet

A török hadsereg és az SNA október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetként és nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelt YPG, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tagjai ellen. Ugyanakkor az YPG, amelyet Ankara a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségesének tart, az elmúlt években éppen az Iszlám Állam elleni harcra hivatkozva kapott kiképzést és modern fegyvereket pártfogójától, az Egyesült Államoktól.