Szijjártó Péter: 2021 januárjától vásárolhat Magyarország földgázt Katartól

szijjártó péter katar
Doha, 2019. október 22. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Ali bin Ahmed al-Kuvari katari kereskedelmi és ipari miniszter találkozója Dohában 2019. október 22-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
Horvátország elkezdte építeni a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas kikötőt, amelyet 2021 januárjára fejeznek be, így ekkortól fizikai lehetőség lesz arra, hogy Magyarország cseppfolyósított földgázt vásároljon Katartól - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dohában kedden.
Vágólapra másolva!

Hozzátette, a horvátok felől már idén év végétől lehetőség lesz gázt szállítani Magyarországra.
A miniszter elmondta, hogy

a Katarral való együttműködés alapvetően át fogja alakítani a közép-európai gázellátás biztonságát.

Jelenleg ezen országok jelentős része egyetlen forrásból tudja beszerezni a gázt, de a katariak mára a világ első számú LNG-exportőreivé váltak, éves szinten 100 milliárd köbméternél több gázt exportálnak, és ezt a következő években 145 milliárd köbméterre tervezik növelni.

- húzta alá Szijjártó Péter.

Minél több forrásból tudunk gázt vásárolni, annál nagyobb biztonságban vagyunk, és annál olcsóbban tudunk gázt venni - magyarázta a miniszter.

A miniszter kitért arra, hogy a horvátországi LNG-terminál kapacitása éves szinten 2,7 milliárd köbméter lesz, a horvát-magyar határon létesített összekapcsolás éves kapacitása pedig 1,6 milliárd köbméter, ami jelentős mennyiség a mintegy 9,5 milliárd köbméteres éves magyar gázfogyasztáshoz képest.

Ezt az 1,6 milliárdos kapacitást lehet 2021 januárjától hozzáadni a magyar energiamixhez

- mondta.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a Katarral folytatott együttműködés több területre kiterjed; a labdarúgó világbajnokság előkészítése során magyar audiovizuális technológiákat használnak több stadionban, 140-150 tonna sajtot és tejterméket exportálnak magyar termelők Katarba. Az ivóvíz előállítása is kihívás Katarban, amelyben magyar technológiák felhasználására nyílik lehetőség.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Ali bin Ahmed al-Kuvari katari kereskedelmi és ipari miniszter találkozója Dohában 2019. október 22-én Forrás: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

A miniszter rámutatott, hogy sikerült megállapodni a kétoldalú befektetésvédelmi megállapodás szövegében, így hamarosan alá is lehet írni, ami révén könnyebbé válnak a kölcsönös beruházások és a kereskedelem is.

Katar beruházási alapja az egyik legnagyobb világszerte, és a magyar beruházási körülmények egyértelműen felkeltették a katariak figyelmét - hangoztatta Szijjártó Péter, kiemelve, hogy

több katari beruházó már jelen van a magyarországi, budapesti ingatlanpiacon, és további beruházásokat is terveznek.

A miniszter Katarban találkozott Manszúr Ibrahím Ál-Mahmúddal, a Katari Befektetési Hatóság elnökével, Szaad Serida al-Kaabi energetikai és ipari miniszterrel, Ali bin Ahmed al-Kuvári kereskedelmi és ipari miniszterrel, és Szultán bin Szaad al-Murejhi külügyi államminiszterrel, továbbá megállapodást írt alá a diplomata és különleges útlevéllel rendelkezők kölcsönös vízummentességéről.