V4NA: Gyakoribbak lettek a gyújtogatások a migránstáborokban - térkép

2019.10.22. 12:22

Három migránstáborban is lázadás tört ki az ott élők között az elmúlt hónapban, ráadásul a lázongások minden esetben gyújtogatásban csúcsosodtak ki. Az incidensek két túlzsúfolt görögországi és egy máltai migránstáborban történtek, felvetődik a kérdés: hol lesz a következő? - hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Egyre többször lázadnak a migránsok a befogadótáborokban, ahol sokszor jóval többen laknak, mint amekkora a tábor befogadóképessége, és ahonnan minél előbb tovább akarnak menni Európa belseje felé.

A leginkább túlzsúfolt migránstáborok Görögországban vannak, például Leszbosz szigetén, ahol az eredetileg 3 ezer fősre tervezett Moria táborban 12 ezren tartózkodnak, és onnan nem is engedik tovább őket.

Az első incidens is itt történt szeptember 30-án, amikor tűz ütött ki a táborban és azon kívül is, majd a migránsok fellázadtak emiatt. A tűzben egy nő meghalt és egy gyermek megsérült, a médiában pedig nem egy helyen elhallgatták, hogy a tüzeket maguk a bevándorlók okozták. Egyes vélemények szerint a migránsok ezzel akarták felhívni magukra a figyelmet, és rávenni a görög kormányt, hogy végre engedjék őket tovább Európa belseje felé.

Forrás: V4NA

Ezután alig telt el két hét és újabb zavargás volt egy görög szigeten, ezúttal Számoszon a Vathy táborban.

Itt október 15-re virradóra estek egymásnak afgán és szíriai migránsok. Három ember is kórházba került, az összecsapások közben pedig tűz is kiütött a helyszínen, ami miatt több ezer migránst kellett evakuálni. Így most a sziget utcáin élnek az illegális bevándorlók, a helyzet azonban tarthatatlan, ezt a sziget keleti felének polgármestere is beismerte.

A következő incidensre nem sokkal ezután került sor, vasárnap éjjel ugyanis a máltai Hal Far befogadóközpontban fellázadtak a migránsok.

A repülőtérhez közel eső táborban a rendőrség reggelre már átvette az irányítást, addigra azonban súlyos károkat okoztak a bevándorlók.

Információk szerint legalább 5, a befogadóközpontban dolgozó ember autóját gyújtották fel a migránsok, 1 rendőr pedig könnyebben megsérült a lázadás során.

Hétfőn több mint 70 migránst vettek őrizetbe, néhány bentlakónak pedig el is kellett hagynia a tábort a nap folyamán.

Az elmúlt hetekből az látszik, hogy egyre gyakoribbak a lázadások a táborokban, és a helyzet is egyre veszélyesebb, hiszen minden esetben gyújtogattak is.

Egyelőre a nyugat-európai migráns-befogadótáborokban ilyen még nem történt, de kérdés, hogy meddig.