Mesterlövészek lőtték az iraki kormányellenes tüntetőket, sokan meghaltak

Irak, tüntetések, túlkapások
Vágólapra másolva!
Összesen 157 ember, jórészt polgári lakos halt meg amiatt, hogy az iraki biztonságiak túlzott erő és éles lőszer alkalmazásával oszlatták fel a közelmúltbeli kormányellenes tüntetéseket - áll a jogsértések kivizsgálására létrehozott kormányzati bizottság jelentésében, amelyet az állami televízió idézett kedden. A legtöbb ember Bagdadban halt meg. Az iraki elnök szerint a hatóságoknak kártérítést kellene fizetni az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a tömegoszlatásokkor 149 civil és a biztonsági erők nyolc tagja vesztette életét, illetve 3458 ember sebesült meg.

A halálos áldozatok hetven százalékának életét éles lőszer oltotta ki, és a halálesetek zöme Bagdadban történt.

A testület bizonyítékokat talált arra, hogy Bagdad központjában mesterlövészek vették célba a tüntetőket az épületek tetejéről. A jelentés a biztonsági erők magas rangú vezetőit felelőssé teszi amiatt, hogy elveszítették az irányítást a beosztottaik felett, ami káoszhoz vezetett.

Az erőszak elharapódzásához hozzájárult az is, hogy nem voltak képesek érvényt szerezni a kijárási tilalomnak.

A testület javasolja

a biztonsági erők bagdadi műveleti parancsnokának és más vezetőknek az elbocsátását hét iraki tartományban,

de hangsúlyozza, hogy "fentről" senki se adott parancsot lőfegyver alkalmazására a tüntetők ellen.

Október elsején több iraki tartományban robbantak ki kormányellenes tüntetések. A tiltakozók a szegénység, a munkanélküliség és a korrupció ellen tiltakozva vonultak az utcára. Bagdadban, illetve az ország déli tartományaiban a tüntetők a kormány lemondását is követelték.

A békésen kezdődött tüntetések csakhamar súlyos összecsapásokba torkollottak a tiltakozók és a demonstrációk helyszínére vezényelt rendőrök és katonák között.

A Reuters úgy értesült a biztonsági szolgálat két illetékesétől, hogy az Irán által támogatott milíciák küldtek mesterlövészeket a háztetőkre.

Az iraki hadsereg október 7-én elismerte, hogy a katonák az előírásokat megszegve túlzott mértékű erőszakot alkalmaztak a tüntetőkkel szemben előző este a főváros Szadrváros nevű keleti síita kerületében. A hadsereg azonnal megkezdte azoknak a katonáknak a felelősségre vonását, akik "hibát követtek el".

Barhám Száleh iraki elnök aznap elítélte a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot, kormányátalakítást és reformokat, a többi között választójogi reformot sürgetett a tüntetők követeléseinek kielégítésére.

Szorgalmazta, hogy a hatóságok fizessenek kártérítést az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.