V4NA: Zuhan a londoni muszlim polgármester népszerűsége a késelések miatt

2019.10.24. 09:09

Alig néhány hónap van hátra a polgármester-választásig Londonban, a választók azonban egyelőre megosztottak a jelenlegi városvezetőt, az iszlám vallású, pakisztáni migráns hátterű Sadiq Khant illetően. Khan támogatottsága az utóbbi időben csökken, amiben közrejátszhat a Londonban kialakult bűnügyi vészhelyzet is a rengeteg késelés és droghasználat miatt – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Csak a londoniak harmada elégedett a jelenlegi városvezetővel. A májusi polgármester-választás előtt a YouGov legfrissebb közvélemény-kutatása 1272 londonit kérdezett meg Sadiq Khanról.

Sadiq KhanForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Chris J Ratcliffe

Csupán a válaszadók 31 százaléka mondta azt, hogy elégedett Khan tevékenységével.  A pakisztáni migráns hátterű városvezető támogatottsága folyamatosan csökken.

Ennek hátterében a botrányos londoni közbiztonság állhat. Egyre több a bűncselekmény, sokan pedig ezt Khan alkalmatlanságának tulajdonítják. 

Csak idén már száznál is több haláleset történt az angol fővárosban, amelynek túlnyomó része késelés volt. Sokszor fiatalkorúak az áldozatok.

De súlyos drogproblémákkal is küzd a város, egy friss elemzés szerint ugyanis egész Európában Londonban fogyasztják a legtöbb kokaint. 

Sadiq Khan alkalmasságát többen is megkérdőjelezik.

Nyáron Donald Trump amerikai elnök azt írta a Twitteren, hogy egy ilyen inkompetens polgármesterrel soha nem lesznek biztonságosak London utcái.

Trump arról is beszélt, hogy Khan egy katasztrófa polgármesterként elpusztítja Londont.  Azt egyébként rendőrségi adatok is alátámasztják, hogy Khan polgármestersége alatt a késes támadások aránya 52 százalékkal emelkedett,  és jóval több a rablás és a fegyveres bűncselekmény is.

Sadiq Khan múlt héten az Extinction Rebellion (XR) tüntetései mellett is kiállt, amelyek komoly fennakadásokat okoznak Londonban, hiszen a hisztérikus klímaaktivisták elfoglalják az utcákat, olyan helyen is tüntetnek, ahol egyébként nem lehetne. Számos tüntetőt őrizetbe vettek a rendőrök, majd betiltották az XR tüntetéseit Londonban. 

Erre reagálva Khan azt mondta, az embereknek joguk van a „békés és törvényes tüntetésekhez", és utána fog kérdezni a rendőrségi vezetőknél, hogy miért tiltották be a tüntetéseket.